alkoholi, tuo opiskelijan paras ystävä

23.10.2014 - 12:41 / KuningatarAlkoholi.


appro1 appro2 appro3 appro4 appro5 appro6 appro7 appro8 appro9 appro10 appro11 appro12 appro14 appro15 appro16Voisin puhua tästä äärettömyyteen mutta uh-oh deadline meni viikko sitten ja ei ehdi/jaksa. Kuuntelen kyllä mielelläni teidän mielipiteitä aiheesta.

—-

Lähteet on hyvä olla:

Greenberg, Patty et.al. The Marketing of Alcohol to College Students; The Role of Low Prices and Special Promotions (American Journal of Preventive Medicine 2003) http://www.ajpmonline.org/article/S0749-3797%2803%2900200-9/pdf

O’Brien, Kerry S Alcohol Industry and Sponsorship and Hazardous Drinking in UK University Sport (Manchester University 2014) http://alcoholresearchuk.org/downloads/finalReports/FinalReport_0112.pdf

Airaskorpi, Aurora :Alkoholi, pakollinen oppimäärä (Ylioppilaslehti Aino 2013) http://ainolehti.fi/alkoholi-pakollinen-oppimaara/

http://helsinginkadunappro.net/

http://www.hameenkadunappro.fi/ravintolat/

 

Kategoria: alkoholi, alkoholimainonta, alkoholiteollisuus, opiskelijakulttuuri.64 vastausta - “alkoholi, tuo opiskelijan paras ystävä”

 1. Huuhkis Kirjoittaa:

  Tässä tekstissä on paljon hyviä pointteja! Korkeakouluopiskelijana itsekin voin todeta, että lähes kaikki opiskelijoille suunnattu aktiviteetti liittyy vahvasti viinaan. Yksilön juominen on toki jokaisen oma asia, mutta on surullista, että kaikki jotka joko eivät osallistu tapahtumiin tai ”vesittävät” ne, ovat jotenkin kritiikin kohteena. En halua syyllistää ketään, mutta opiskelijakunnatkin voisivat kiinnittää enemmän huomiota esim. opiskelijoiden työtilojen parantamiseen yms. kuin bileiden järjestämiseen.

 2. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Huuhkis: ^^^Oon aivan samaa mieltä!

  On tosi harmillista ettei näistä asioista voida puhua vapaammin. Alkoholi on monelle ihmiselle tosi..henkilökohtainen juttu ja he ottavat sen heti kritiikkinä jos joku haluu nostaa esille sen synkempiä puolia :/

 3. artemis Kirjoittaa:

  Hyvä kirjoitus. Tekstissä tosin taisi mennä Hämeenkadun appro ja Helsinginkadun appro sekaisin. Itsekin taas approon osallistuin, ja siellä tiskille jonottaessa ja rahaa tuhlatessa ajattelin näitä juttuja. Kuinka paljon baarit ja alkoholiyhtiöt näistä tapahtumista nettoaa. Itse en erityisemmin alkoholikarkeloista välitä, ja rellestävää opiskelijaporukkaa katsellessa tunsin kyllä myötähäpeää, itse kanssan mielestäni osaan käyttäytyä vaikka pitäisikin hauskaa. Approt ja sitsit ovat aikalailla alkoholiin kiedottuja, vaikka kyllä molemmista alkoholittomiakin versioita voisi tehdä, onhan esim ’namuappro’ olemassa Tampereella. Itseäni ärsyttää näitä enemmän muut tapahtumat joihin tuodaan alkoholi melkeinpä pakollisena. Leffaillat, saunaillat, ekskursiot, järjestötoiminta… Paikkoja ja tilanteita joissa harrastaa ajatustenvaihtoa ilman alkoholia on aika vähän. Kännisiä kavereita ei jaksa kuunnella jos itseä ei haluta aina juoda.

 4. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @artemis: Tosiaan, käytin tuossa alussa Helsinginkadun appron suoritusrajoja (ois pitäny merkitä kuvaan) ja siirryin sit puhuun Hämeenkadun approsta. Approthan ei aina täydellisesti vastaa toisiaan. Vähän hassusti on ehkä :/

  By the way tosi hyvä pointti liittyen nuihin muihin tapahtumiin. Alkoholi tunkeutuu ihan kaikkialle; kerhotoimintaan ja saunailtoihin ja peli-iltoihin jne jne. Se vasta ahdistavaa onkin.

  Olen miettinyt, miten ihmiset regoisi jos heille näytettäisiin videoita siitä kun ne on ihan ympäripäissään. Koska juu kyllä känni voi tuntua ihan hauskalta (tiettyyn pisteeseen asti) mut kun ulkoapäin katsoo sitä niin…se näytää kyl kaikelta paitsi hauskalta (ja myötähäpeä tuntuu vahvana). Muuttaisikohan ihmiset juomatapojaan jos ne näkis itsensä kännissä videolla? Tekispä joku sellasen reality-ohjelman haha.

 5. Mikko Kirjoittaa:

  Siviilirohkeudessani linkkasin tämän fuksina ainejärjestöni facebook-ryhmään. Tykätty on ja toivon mukaan uusia lukijoitakin on tullut.

  (Ja linkkaaminen kyllä ahdisti aika helvetisti, mutta tein sen, koska oon aika tyhymä.)

  <3

 6. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Mikko: awwwwwwwwww kiitos Mikko! ^^

  Et oo yhtään tyhmä vaan aika fabulous<3<3

 7. lefrin Kirjoittaa:

  Vasta-aloittaneena korkeakouluopiskelijana vähän surettaa, että sekä tutoreiden järjestämät, että ryhmän omatoimisesti järkkäämät tapaamiset liittyvät pääasiassa viinaan. Baarissa joka ilta istumiseen ei itselläni ainakaan riitä energiaa eikä tunnu holiton tai pariin huomaan jäävä ajanvietto yhdessä muiden kanssa toisten kanssa edes kiinnostavan. En tietenkään kenenkään alkoholinkäyttöä kritisoi ja olen mukana holillisissa hommissa välillä itsekin, mutta minua(kin) surettaa tää alkoholin kiinnittäminen opiskelijoihin melkein pakolla.

 8. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @lefrin: Niinpä!
  Ois hienoo jos nuoret ihmiset vois oikeasti päättää kasvaako heistä alkoholin kuluttajia vai ei. Mut vaikeaahan se on jos se alkoholi on läsnä melkein kaikissa sosiaalisissa kanssakäymisissä. Tää varmasti surettaa paljon opiskelijoita, mut siitä harvemmin puhutaan.

 9. Tuplis Kirjoittaa:

  Itsellä kului melko vähän alkoholia opiskeluaikoina. Tämän vuoksi en myöskään jaksanut kovinkaan usein ravata missään opiskelijatapahtumissa. Lähestyn koko asiaa silti jostain syystä kovin eri tavalla kuin sinä.

  Alkoholin suuri kulutuskyky johtuu nähdäkseni siitä, että tämä porukka on
  1) nuoria ja
  2) opiskelijoita

  Tämä puolestaan tarkoittaa suurimmalle osalle sitä, että heillä on sekä
  a) energiaa
  b) aikaa sekä
  c) ei lapsia, yms. ”hidasteita” elämälle

  Em. siis selittää, miten on _mahdollista_ käyttää niin paljon aikaa alkoholiin. Mikä sitten selittää, miksi niin todellisuudessa tapahtuu?

  Alkoholikulttuuri. Aina pitää juoda kun pystyy ja niin paljon kuin menee.

  En lähtisi vetämään tähän soppaan yrityksiä mukaan, sillä he näyttävät vain reagoivat kysyntään. Opiskelijat ovat juurikin sitä porukkaa, joiden elämäntilanne ja alkoholikulttuuri huomioon ottaen voisi olettaa kuluttavan eniten alkoholia.

  Sen sijaan, että yrittäisin vetää huomiota niihin tahoihin jotka mahdollistavat alkoholin kulutuksen, suosittelisin muuttamaan asenteita sisältä päin: hakeutukaa ainejärjestöjen johtoon ja ajakaa vähemmän juovien asiaa! (Mikolle pisteet!)

 10. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Tuplis: Oot aivan oikeassa, meidän koko kulttuurissa ja asenteissa on PALJON vikaa. Mut mun mielestä on vaan vähän liian helppoa kääntää katse vain yksilöön koska, noh, niinhän suuret yritykset just haluu. On helpompi syyttää yksilön valintoja kuin tarkastella sitä, miten alkoholivalmistajat tukevat/ohjaavat näitä valintoja. Miksi juuri 1) nuoret ja 2) opiskelijat juovat niin paljon enemmän kuin muut ihmisryhmät? Voiko se johtua siitä, että suurin osa mielikuvamainonnasta kohdistuu juuri nuoriin ihmisiin?

  Mielestäni on vaarallista nähdä alkoholiyritykset ’passiivisina’ organisaatioina jotka eivät millään lailla tue alkoholikulttuuria. Kapitalismi ei toimi sillä tavalla.

 11. Miia Kirjoittaa:

  Juomakulttuuri muuttuu sisältä päin. Ihan pari aktiivista alkoholittomien juomien ystävää innostaa monia muitakin holittomalle juhlintalinjalle. :)

  Kun on sitsit tulossa, kannattaa rohkeasti kysyä alkoholitonta vaihtoehtoa ja jos sellaista ei ole tarjolla valmiiksi, tarjoutua itse tekemään. Samoin bileisiin pyytää/tarjoutua tekemään alkoholitonta boolia ja muistuttaa että drinkeistä laitetaan myös alkoholittomien vaihtoehtojen hinnat esille.

 12. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Miia: Kyllä! Mä oon aivan varma, että itse opiskelijat on avainasemassa tässä muutoksessa.

  Hyviä vinkkejä :D

 13. Kettu Kirjoittaa:

  Ammattikorkeakoulussa taannoin opiskelijayhdistyksen pj hehkutti maailman parasta opiskelijayhdistystä maasta taivaisiin. Kaikki aktiviteetit oli pelkkää ryyppäämistä, ja opiskelijayhdistystoiminta oli bilelippujen myyntiä. Jotta voisi ryypätä enemmän.

  Kun kysyttiin, että onko mitään alkoholitonta toimintaa, tuli hiljaista. ”Ei siellä oo pakko olla kännissä, voi ottaa vaikka vaan vähän.” Niin mut täysin viinatonta. ”Ei noissa oo pakko juoda ollenkaan, se on ihan oma valinta”.

  Jonka jälkeen meille kerrottiin 10 minuuttia siitä, miten LEGENDAARISTA oli se kun niillä oli kerran vuosia sitten yksi tyyppi joka oli mukana ihan kaikissa bileissä eikä se koskaan juonut mitään!!! Siis se tyyppi on ihan legenda! Huom, edelleen, vaikkei ollut enää opiskelijana ollutkaan vuosiin -_- Että joo, sinne vaan kaikki jotka haluaa jäädä historiaan sillä että eivät vedä perseitä aina kun on tilaisuus.

  Herccänä yksityiskohtana lisättäköön, että kyseinen yhdistys oli nimeltään Helsingin neljäs opiskelijayhdistys, lyhenteenään siis HIV, ja se mainosti itseään tahdikkaasti flyereilla joissa luki ”haluatko HIV-positiiviseksi”. Koska hei, hauskaa. Asiasta kysyttäessä vastattiin et no ei tarvii olla niin tosissaan hei.

 14. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Kettu: Huh aika masentavaa :/ Enpä ollut kuullut aikaisemmin tästä HIVistä. Kivaa kun kirjoitin tästä. On tosi tärkeetä olla kriitinen opiskelijayhdistyksiä kohtaan eikä tälläisia näkökulmia kuule kovin usein tuolla yliopistolla. Ja kiitos siis kaikille jotka jakavat täällä kokemuksiaan!

 15. emu Kirjoittaa:

  Itse juomattomana yliopisto-opiskelijana voin sanoa, että kyllä se välillä ottaa päähän, kun kaikki opiskelijatapahtumat pohjautuu sille juomiselle. Vielä aikuiset ihmisetkin jaksavat yllyttää, et ”nooh joisit nyt” ja olenpa kuullut tuomitsevalla äänensävyllä sanotun ”ai ootsä joku absolutisti vai??” Jotenkin pahinta siinä on juuri se, että joistakin kavereista huokuu semmonen fiilis, että eivät he ilman tätä kulttuuria ja mainontaa joisi ollenkaan. Se vain on jäänyt tavaksi, kun kaikki juhlinnat on semmosia ja absolutismia pidetään ihme tiukkaperseilynä.

 16. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @emu: Tosi hyvin sanottu :D Moni ajattelee, että koska rankka juominen on perinne korkeakouluissa niin ei sitä tarvitse kyseenalaistaa. Eihän kukaan jouluakaan kyseenalaista?? Se on perinne ja perinteitä pitää kunnioittaa, jopa niitä vahingollisia.

 17. nti Täti Kirjoittaa:

  On tullut kärvisteltyä paritkin fuksiaiset, joiden suorittamisesta / ryhmän pärjäämisestä osa riippui siitä, joivatko kaikki ja kuinka paljon. Alkoholitonta vaihtoehtoa ei ollut tai se oli erittäin teoreettinen. Absolutistina pärjäsi mukana yleisellä rempseydellä ja heittäytymisellä, kunhan jätti pari rastisuoritusta väliin ja oli muutenkin yleisesti vain luopio kun ei tehtäväksi annettuun pullon tyhjennykseen osallistunut. Jäi aika likainen olo. Aivan järjetöntä.

  Ja tämä siis täysin ilman sponsorointia järjestetyissä, tuutoreiden mielikuvituksen (-ttomuuden) varaan rakentuvassa konseptissa. Eipä ole tarvinnut paljoa opiskelijajuhlissa tuon jälkeen käydä.
  (/Tädin traumapurkautuminen)

 18. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @nti Täti: Oijoi, olen valitettavasti kuullut samaa monen tiedekunnan fuksiaisista. Ryhmätehtävissä aika harva varmaan uskaltaa kieltäytyä juomisesta. Voi tulla sellanen fiilis et pettää ryhmätoverinsa. Onneksi meidän fuksiaisissa ei tarvinnu kenenkään juoda, tosin tuutoreita piti lahjoa alkoholilla.

  Kiitos Täti-rakas kun saimme kuulla näkökulmasi :)

 19. Ishamaeli Kirjoittaa:

  ”Olen miettinyt, miten ihmiset regoisi jos heille näytettäisiin videoita siitä kun ne on ihan ympäripäissään. … Muuttaisikohan ihmiset juomatapojaan jos ne näkis itsensä kännissä videolla?”

  Ihan lonkalta heittäisin, että approjen yms. opiskelijatapahtumien kohdalla tämän mallinen häpäisy ei sinänsä toimisi, koska tiettyä turvaa saadaan siitä, että ”kaikki muutkin on ihan yhtä kännissä”. Jännää sinänsä, että opiskelijabileistä (approt, sitsit, tvs.) tulee melkeinpä luvallisia paikkoja vetää överikännit, koska kaikkit muutkin ja hei _opiskelija_ ja halpaa.

  Oletusarvoisesti useimmat opiskelijat ryyppää ja paljon. Tuplis mielestäni kiteytti sen hyvin nuoruuteen ja vastuun puutteeseen (opiskelija-ajasta puhumisen diskurssi/sen markkinointi villinä ja vapaana aikana ennen Oikeiden Aikuisten juttuja, kuten perheellistymistä ja vakityötä). Siihen voisi vielä lisätä sen, että täysi-ikäisyys on todnäk suhteellisen hiljattain saavutettu ja mahdollisesti juuri muutettu vanhempien valvovan silmän alta oman (tai ainakin opiskelija-asuntosäätiön) katon alle.

  Pitäisi kysyä, miksi opiskelijat tuntevat tarvetta vetää nollauskännit? Kuitenkin parin eläimellisen krapulan / lompakon kadottamisen / heräämisen lähiöbussin päättäriltä jälkeen sitä luultavasti kiinnittäisi enemmän huomiota juomiseen. Ja pointti vielä: approissahan on halpaa juotavaa mutta aikaa kohtuullisen rajatusti, mikä johtaa siihen, että rastibaareissa vedetään väkeviä – joten ei mikään ihme, että approissa jengi on erityisen kaatokunnossa. :P

 20. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Ishamaeli: Niin, se vois monesta olla pikemminkin hauskaa kuin noloa, hah.

  Tosiaan, opiskelijat ovat yleensä nuoria, kokemattomia, epävarmoja,hieman hukassa olevia ihmisenalkuja. Valitettavasti kun nämä piirteet yhdistää korkeakoulujen tarjoamaan ’kosteaan’ ympäristöön ja ryhmäpaineeseen, tuloksena voi olla aikamoisia överikännejä ja riskikäyttäytymistä.

 21. nti Täti Kirjoittaa:

  Joo, tuo alkoholilla lahjominen oli vielä oma juttunsa, tosin silloin vuonna nakki kun fuksiaisissa olin, edes se perinne oli vähän murtumassa: hartiahieronnat ja karkki tekivät paremmin kauppansa rastinpitäjille, ja yhden kaverin teatraalisesti tarjoilema kääretorttu oli aivan hitti. :) Kyllä kulttuuria pystyy muuttamaan, jos sitä päätetään muuttaa.

 22. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @nti Täti: Tuohan on aivan mahtavaa :D Toivoa on siis!

  (Tosi luova tuo kääretorttu<3 nam)

 23. Badger Kirjoittaa:

  Olisikohan siinäkin ollut osasyy omaan heikkoon koulumenestykseeni ammattikorkeakoulussa. Iso osa opiskelija-aktiviteeteista oli nimenomaan tuollaisia baariralleja ja viina-hippoja, joihin en luonnollisesti tykännyt osallistua ollenkaan oman vakaumukseni takia (plus, kuinka hauskaa on oikeasti olla seurueessa yksi vähäisistä tai ainoa selvinpäin oleva).

  Tämä taas saattoi johtaa ulkopuolisuuden tunteeseen, joka johti mielenterveysongelmien puhkeamiseen, ehkä? En tiedä. Enkä väitä, että ”yhyy, oppilaskunnan baarihipat pilasi mun mielenterveyden”, kyseessä ovat olleet piilevät ongelmat, joita ammattikorkeakoulussa tuntunut yksinäisyys ei ainakaan helpottanut.

 24. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Badger: On kyl tosi surullista, jos opiskelijan pitää valita jääkö yksin vai meneekö väkisillä niihin viinahippoihin vaikkei haluais. Ja oon ihan samaa mieltä, se voi johtaa siihen että moni vetäytyy yliopistotapahtumista kokonaan. Varmasti tää syrjäytyminen sit osaltaan edesauttaa piilevien mielenterveysongelmien puhkeamista. Varsinkin jos on muuttanut toiselta paikkakunnalta ja tukiverkot on uudessa kaupungissa muutenkin heikot.

 25. Kukkis Kirjoittaa:

  Samoja asioita olen minäkin miettinyt. En ole korkeakouluasteella, mutta kuulemani perusteella jäisi itseltä yhdet jos toisetkin juhlat väliin. Ihmetyttää myös, että kuka muka ehtii jatkuvaan ravata kaikenmaailman pirskeissä, kun ymmärtääkseni yliopisto-opiskelu on melko työlästä ja aikaa vaativaa.
  Lukioaikaisessa kaveriporukassani kaikki vaikuttivat hyväksyvän alkoholittoman kantani, mutta samalla kuitenkin kutsut yhteisiin illanviettoihin vähenivät. Tunsin itseni ulkopuoliseksi ja se suretti.

 26. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Kukkis: Totta, monissa tiedekunnissa opiskelu on melko vaativaa. Tuntuu et se bilettäminen on monelle opiskelijalle tapa ’nollata’ aivot. Kun ollaan päntätty ja ähelletty koko viikko niin on aika ’rentoua’ ja vetää kunnon viinaöverit. Mielenkiintoista tää meidän ajattelu.

  Tosi surullista et jäit ulkopuoliseksi juomattomuutesi vuoksi :( Olen kuullut monen absolutistin päivittelevän tätä samaa.

 27. 18is9 Kirjoittaa:

  Toivoin että tämä kulttuuri olisi edes hieman laimentunut viimeisen 15 vuoden aikana, mutta ei se ilmeisestikään ole. 90-luvun lopussa ihan kaikki teekkarien tekemiset liittyivät juomiseen, ja mitään vaihtoehtoja ei ollut tarjolla. Onneksi löysin pari hyvää ei-uskovaista kaveria opiskelijoiden joukosta joita kiinnosti muukin tekeminen. Luulisin että liiasta tenniksenpeluusta hajonnut olkapää on parempi opiskeluaikojen muisto kuin vanehmmalla iällä poksahtava maksa :).

 28. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @18is9: Totta, tuntuu että alkoholi on ollut jo hyvin pitkään kiinteä osa opiskelijakulttuuria. Iskäkin tais bilettää aika rankasti sillon 80-luvulla opiskelijakavereidensa kanssa..hmm.
  Hei mut mahtavaa et löysit (alkoholittoman) paikkasi opiskelijamaailmasta :’D hip-hei~

 29. Wispie Kirjoittaa:

  Hmm, jostain kyllä luin, että nuorten ajatukset örveltämisestä olisivat muuttumassa kielteisimmiksi, mutten nyt löydä lähdettä.

  Tavallaan approt kuulostaa ihan hauskalta tapahtumalta, mutta on määrät ja se vähäinen aika ihmetyttää. Onko oikeesti tarkoitus vetää kaatokännit niin että tulee huono olo? Omassa kaveripiirissä kyllä käytetään alkoholia, mutta monesti menemme baariin ihan vaan tanssimaan. Vähempikin alkoholi riittäisi siihen, että pystyisi höllentämään fiilistä ja ottaa vapaammin kontaktia muihin. Minulle riittää ihan pelkkä se tunnelma, kun baareissa on muutenkin sosiaalisesti vapautuneempaa. Mutta ärsyttää ihmiset jotka tulee tappelemaan, riehumaan ja oksentamaan paikkoihin. Mitä ideaa on hankkia ”kokemuksia” joita ei edes muista?

  Suomessa on kyllä ihan liian yllyttävä ja painostava kulttuuri juomisen suhteen, mutta ehkäpä tämä tästä…

 30. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Wispie: Ihanaa että innostuit kommentoimaan näin ahkerasti :D Juu, olen itsekin törmännyt artikkeleihin, joissa puhutaan siitä miten opiskelijoiden asenteet alkoholia kohtaan on muuttumassa. Se on mahtava juttu!

 31. Andro Kirjoittaa:

  Kun tätä kommenttiketjua lukee niin tulee sellainen fiilis, että pitäisi soluttautua jotenkin takaisin opiskelijapiireihin. En itse juonut, joten en myöskään juurikaan bileissä käynyt. Onneksi järjestömme järjesti tapahtumia myös jo aiemmin päivällä, ei pelkkiä iltabileitä. Myöhemmin sivuaineopinnoissa tuli lähdettyä sen porukan kanssa välillä baariin, ja sielläkin aluksi ihmettelivät limulinjaani (en kuitenkaan ole absolutisti, mutta en vain näe syytä juoda holeja, joten käyttö jää sukujuhlien viinilasilliseen tms. En siis saanut selitystä absolutismista.) Ärähdin asiasta pari kertaa, ja jatkoin iltoihin osallistumista limulasin kanssa. Ikä oli tuonut pokkaa ja itsevarmuutta pitää päänsä. Ja just siksi haluaisi soluttautua opiskelijabileisiin nyt, vastaamaan ihmettelijöille samalla mitalla; \Mikset sä juo?\ \Mun ei tarvi juoda sietääkseni itseäni, toisin kuin ilmeisesti sun.\ \Etkö sä oo koskaan ollu kännissä/juonut väkeviä? Eksä tiiä miltä se tuntuu?\ \Se ei todellakaan ole mikään menetys, pärjään vallan mainiosti ilman kyseistä tietoa.\ (Tän oon jopa heittänyt aidossa tilanteessa, toimi :D) \Mut juominenhan on vaan hauskanpitoa.\ \Sulla on sitten vissiin huono huumorintaju.\ Jne.

 32. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Andro: Nuo vastaukset on aivan mahtavia! haha :D Pistän korvan taakse.

  Tosiaan, suuri osa opiskelijoista on vielä melko nuoria, joten sitä itsevarmuutta ei ole ehkä kertynyt vielä niin paljon. Moni päätyy juomaan enemmän kuin oli tarkoitus. Vasta kypsemmällä iällä uskaltaa jo pitää paremmin puoliaan.

 33. yez Kirjoittaa:

  Törmäsinpä kassalla työskennellessä tällaiseen,

  kolme nuorta poikaa tulivat ostamaan ilojuomiaan. Ensimmäiset kaksi lastasivat isot packinsa, ja viimeisenä kolmas jolla oli hihnalla vain – ”vain” – kaksi siideriä. Tähän kaksi ensimmäistä totesivat: ”Miten sulla on noin vähän?? Kato hei! HAHAHAHAHA!”
  kolmas hiljaisena että ”ei janota niin paljon. Että ei sitä aina niin paljon tarvi juoda. Eikö niin?” ja katsahti muhun.

  johon vastasin että todellakin ! Mä en juo ollenkaan! :D mutta joo. Esimerkkinä vaan tästä ainaisen juomisen pakkopullasta.

 34. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @yez: Ha! Aivan mahtava :D

 35. Mikko Kirjoittaa:

  Tuli nyt vain muuten mieleen tästä, ettei baarissa voisi olla hauskaa selvinkinpäin se, että olen itse tehnyt kaksi tai kolme kertaa kärrynpyörän baarissa. Koska oli hauskaa. (Tein ne kuitenkin aina harkiten, eikä kukaan saanut kenkääni suuhunsa! Ja sellaisissa paikoissa, joissa ne oli tilaa tehdä) Itse voisin siis kysyä seuraavalta juomattomuuttani kyseenalaistavalta, että montakos kärrynpyörää hän on tehnyt. Ja toivoa, ettei hän sellaista koita juopuneena tehdä.

  Tämä oli hyvin tärkeätä jakaa. Ehdottomasti.

 36. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Mikko: Mä muistankin nää sun randomit kärrynpyörät :D Tää just todistaa sen et hassutella voi ihan selvinpäinkin

 37. Leena Kirjoittaa:

  Moi!

  Lueskelin tässä blogiasi aika pitkälle ja heräsi pari kysymystä. Jos sulla olisi aikaa kommentoida, olisi tosi kiva. Ymmärrän myös, jos et halua vastailla.

  Lukeeko äitisi tätä blogia tai oletko ikinä näyttänyt tätä hänelle? Mitä hän tuumasi? Miksi et ole, jos et ole näyttänyt?

  Oletko miettinyt, kun olet alkoholimainonnan vastainen, että kyseessä on elinkeino? En tarkoita nyt esimerkiksi Karhua tai muita bulkkiolutfirmoja, vaan esimerkiksi pienpanimoita (Sori Brewing, Stadin panimo, Suomenlinnan panimo), joiden elinkeino riippuu siitä saadaanko niitä mainostaa ja miten vapaasti. Itse koen sen käsityöyrittäjänä niin, että sama kuin en saisi itse mainostaa tekemiäni koruja, etteivät lapset rei’ittäisi korviaan. Tai, että Michelinravintola ei saa mainostaa ravintolaansa, koska ihmiset syövät sitten McDonald’sissa itsensä lihaviksi. Esimerkit ovat eriäviä alkoholiongelmaan, tiedän, mutta mielestäni pointti on sama.

  Alkoholiveron nosto, mainonnan tiukentaminen ja muu ”holhous” ei poista alkoholiongelmia. Vai ajatteletko, että äitisi tai joku muu alkoholisti ei ostaisi alkoholia, jos niitä ei mainostettaisi? Vai onko huoli vain lapsista? En nimittäin usko, että esimerkiksi Stadin panimon mainos MeNaisissa houkuttaisi ketään lasta juomaan.

  Siksi mielestäni olisi erotettava värikkäät alkoholimainokset näistä pienpanimotoiminnoista ja viskitislaamoista eikä niputtaa kaikkia samaan.

  Kiitos blogista, toivon kaikkea hyvää!

 38. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Leena: Hei! Paljon jänniä kysymyksiä :D yritän vastata parhaani mukaan.

  Äitini ei tiedä tästä blogista, koska se ei ole häntä varten (vaikka hän onkin siinä keskeinen hahmo). Tää on mun oma paikka puhua vapaasti vaikeista asioista.

  Mitä tahansa bisnestä voi perustella sillä, että se on elinkeino ja se luo työpaikkoja. Tupakkayritykset ja aseteollisuuskin ovat monelle elinkeino. Se ei tarkoita että niiden toiminta olisi aina eettistä ja okei. Mielestäni ei ole järkevää verrata alkoholiteollisuutta koruntekoon.

  Suurin osa alkoholiyrityksiä ovat jättiyrityksiä, ei mitään pienpanimoita. En ole ikinä edes kuullut mainitsemistasi panimoista, mikä tarkoittaanee ettei niillä ole yhtä suuri vaikutus alkoholikulttuuriin kuin suurilla yrityksillä. Olen näissä sarjiksissa kritisoinut enemmänkin suuralkoholiyrityksiä (Carlsberg, Heineken, jne.), joilla on varaa panostaa paljon markinointiin ja sitä kautta pystyvät muovaamaan miljoonien ihmisten juomatapoja.

  Suuret yritykset käyttävät usein epäeettisiä keinoja niin tuotannossa kuon markkinoinnissa. Miksei siihen saisi puuttua? Liiallinen alkoholinkäyttö on ollut pitkään ongelma yhteiskunnassamme, ja on moneen kertaan todettu että mainonnalla on suuri vaikutus ihmisten juomiseen. Eikö ole siis loogista yrittää rajoittaa mainonta ja siten suuryritysten valtaa?

  Äidistäni olisi tullut alkoholisti ilman mainontaakin, koska alkoholi on yhteiskunnassamme kaikkialla eikä sitä pääse pakoon. Elämme päihdekulttuurissa, ja alkoholiyritykset tukevat tätä kosteaa kultuuria ja alkoholin ihannointia mainonnan keinoin. Siten niilläkin on osansa riippuvuuksien muodostumisessa. Toki riippuvuus on monimutkainen asia jonka syntyyn vaikuttavat monet asiat; mielenterveysongelmat, köyhyys, väkivalta, rasismi, syrjintä jne. Harvasta tulee alkoholisti pelkästään sen takia että silloin tällöin törmää Upciderin siiderimainokseen.

  Ne jotka valittavat alkoholiverosta ja ’holhouksesta’ eivät aina ymmärrä, että rajoitusten on tarkoitus rajoittaa yritysten oikeuksia eikä niinkään yksittäisten ihmisten. Kuka tahansa voi edelleen marssia alkoon ja ostaa se viskipullo jos niin huvittaa. Mutta alkoholiyritys ei saa mainostaa tätä kyseistä viskiä. Tässä se kamala ’holhous’.

 39. Leena Kirjoittaa:

  Luuletko, että äitilläsi heräisi jokin isompi halu hakea apua, jos hän todella tietäisi miltä sinusta tuntuisi? Siksi siis mietiskelin olisiko tämän näyttäminen hänelle järkevää. Tämä voi olla minun naiivia ajatelmaanikin. Ymmärrän kyllä, että haluat pitää ajatuksesi yksityisinä, poissa häneltä.

  Mitä tulee noihin mainontoihin, pienpanimot ovat todella ahtaalla kiristyvien lakien ja säädöksien takia. En siis vertaa Hartwallia ja käsityöteollisuutta keskenään, vaan näitä pienyrityksiä. Samoin kuin aseteollisuus ja tupakkayhtiöt eivät mielestäni liity tähän. Kaikki alkoholiyrittäminen ei ole monopolia, rahanahneutta ja lapsille mainostavia isoja yrityksiä, vaan tavallisia ihmisiä. Esimerkiksi viskin tuotanto Skotlannissa kuuluu ”kansallisperinteeseen” ja on arvostettu vientituote ja kansantuote, eikä silti siellä olla yhtään huonommassa jamassa kuin muuallakaan maailmassa. Siellä on myös se iso ja paha suurpanimo, bulkkiolueen tuottaja, jota täällä voisi verrata vaikka Sinebrychoffiin. Jos kiinnostaa, käy kurkkaamassa esim. Facebookissa Sori Brewingin kantaa alkoholilakeihin. He joutuivat pakkaamaan kimpsut ja kampsut ja pistämään yrityksen Viroon. Kyseessä ei ole lapsille värikkäitä oluita tekevä iso yritys siis.

  Itse harrastan oluita (enkä ole alkoholisti) ja näihin harrastusoluisiin ei kuulu suomalaiset ja muunmaalaiset ns. bulkkioluet, vaan oikeasti käsityöllä tehtyjä, pantuja oluita. Myös punaviini kuuluu tähän, tunnistan ja opiskelen eri rypäleitä ja viinimaita, sovittelen niitä eri ruokiin ja haen makuelämyksiä. Pidän siis ”alkoholin mausta”. Enkä ole humalassa kuin hyvin harvoin ja silloinkaan en syödessäni tai nauttiessani pienpanimotuotteista. Mm. tämän takia tämä asia ja alkoholin niputtaminen samaan kasaan on henkilökohtaisesti minua häiritsevää ja toivoisin, että ihmiset ymmärtäväisivät eron Karhun oluella ja käsityöoluella sekä niiden ympärillä olevien mielikuvien ja todellisuuden erot.

  Kiva kun jaksoit ottaa kantaa. Ymmärrän myös sinun suhtautumisesi mitä tulee kaikkeen alkoholiin.

 40. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Leena: Äiti kyllä tietää, miltä perheestä tuntuu. Olemme käymeet samat keskustelut moneen kertaan eikä niistä ole ollut apua. Äiti ei halua parantua, joten ei siinä muiden tunteilla valitettavasti ole paljon merkitystä. Alkoholismi on itsekäs sairaus.

  En tiedä voinko sanoa paljoo muuta pienpanimoihin liittyen kun en ole asiaan niin hyvin perehtynyt. Mutta uskallan väittää, että pienpanimoille ovat suuremmaksi haitaksi suuret alkoholivalmistajat jotka vievät niiltä asiakkaat. Pienpanimoiden on vaikea kilpailla suuryritysten kanssa, samaan tapaan kuin paikallisen kahvilan on vaikea kilpailla Starbucks-tyyppisten ketjujen kanssa. Eli toisin sanoen suuralkoholiyritykset ovat pienpanimoille suurempi uhka kuin alkoholilainsäädännön rajoitukset. Harmi kuitenkin että lainsäädäntö rankaisee molempia yhtä ankarasti.

  Mut juu, loppupeleissä haluan ajatella enemmän sitä, mikä on yhteiskunnalle kokonaisuudessaan parasta. Jos alkoholilain vuoksi on uhrattava muutama pienpanimo mutta samalla kansan juominen saadaan paremmin hallintaan niin juu, kyl se mun mielestä on sen arvoista. Toki pienyrittäjää ja oluenharrastajaa käy säälilksi. Olisi kivaa jos suurin osa alkoholia juovista ihmisistä olisivat juuri sinun kaltaisiasi ihmisiä :) Silloin ehkä pienpanimoidenkin tuotteille olisi paremmin tilaa. Ihmisiä kiinnostaisi enemmän rypäleiden opiskelu ja makuelämykset, eikä niinkään rankka, humalahakuinen juominen.

  Jätit hyviä kommentteja. Ne sai mut miettimään asioita :)

 41. Elmeri Kirjoittaa:

  eih siis olen superabiturientti ja koulullamme mainostetaan yo-lakkien yhteistilauksessa erästä hattuvaihtoehtoa seuraavasti:
  ”KULTALAKKI, 55€
  Bilettäjän unelma!

  Vettä hylkivää ekologista puuvillaa (hatusta voi juoda vaikka skumppaa!)
  –”
  :——(

 42. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Elmeri: No toihan on nyt pakko saada :D

 43. Krh Kirjoittaa:

  Hei,

  Vähän aikaa sitten törmäsin blogiisi ja ei kauaa kestänyt, kun luin kaikki sarjikset läpi ja sieltä täältä vähän kommentti-keskustelujakin.

  Blogisi on huikea. Siitä pitäisi tehdä albumi. Ihme, jos ei joku kustantaja lähtisi mukaan. Tai ennemminkin mikä tahansa.

  Oletkin jokusen kerran saanut jo kuulla tämän, mutta… *Nämä saivat ihan oikeasti ajattelemaan.* Jännästi huomasin, kuinka paljon ”samaistuttavia” juttuja blogissa oli, vaikkei mukamas itselläni lähipiirissä ole mitään *suurta/vakavaa* päihdeongelmaa tms. Hah! Tätähän näkee ja tunkee ihan joka paikasta, jos asiaa oikein ajattelee.

  Ahaa-elämyksiä sain esimerkiksi tästä, että yksilöiden ”syyttämisen” sijaan otetaan alkoholitiellisuuden osuus asioihin, erinomaisia huomiota. Esimerkiksi tämä opiskelijoiden juomispainotteisuus on erittäin harmillinen, itsekin olen korkeakouluopiskelija (mutta muissakin piireissä myös, oikeastaan milteinpä kaikissa!). Voi kun tahtoisin kunnolla tutustua ja viettää aikaa luokkatovereideni kanssa, mutta ainoa tapa on juhliminen (joka tarkoittaa tanssimista = en tykkää, kera liian kovan musiikin, niin ettei voi edes keskustella = mitä järkee?) – kera alkoholin, tietenkin. Itselleni riittää oivallisesti ihan yksi tai pari juomaa illan aikana maun takia siinä syömisien ohessa, mutta ei, kun se pointtihan on vetää pää täyteen ja olla niin örvelissä, että aamulla kaduttaa kaikella tapaa.

  Ei nyt ollut varmaan suurta pointtia tässä viestini lopussa tai en osannut ilmaista, mutta kuitenkin siis: koko blogisi on hienointa pohdintaa&tarinankerrontaa pitkään aikaan. Miten en ole voinut aikaisemmin törmätä tähän? Olet rohkea, kun jaat mietteesi ja rankat kokemuksesi lukijoille. Itse en varmaan uskaltaisi.

 44. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Krh: Niin ihana kommentti! Tosi rohkaisevaa, vau :D

  Olisi mahtavaa julkaista jossain vaiheessa kunnon albumi näistä. Koulun kanssa on vähän kiirusta (kuten aina, ha), joten ei ehkä ihan vielä. Tällä hetkellä mulle riittää pelkästään tää nettiversion, tavoittaahan se varmasti enemmän ihmisiä kuin pelkkä paperille painettu versio. Se on niin kivaa kun ihmiset linkittää tänne :)

  Oon tosi kiitollinen että tänne blogiini löytää sinun kaltaisiasi ihania lukijoita! Vielä kun he näin innokkaasti jakavat täällä kokemuksiaan päihdekulttuurista. Plus on jännää kuulla miten ihan eritaustaiset ihmiset voi samaistua näihin.

  Iso hali ja tsemppiä!

 45. JIM Kirjoittaa:

  Ihmettelen hieman sitä, ettet ole perehtynyt ”pienpanimoasioihin”, koska tällä hetkellä keskustelu on polarisoitunut lähinnä tiukennuksen kannattajien ja niiden, jotka kärsivät laadun puutteesta. Puhe ei ole niinkään ollut myyntivolyymin lisäämisestä, mutta lähinnä laadun painotuksesta ennemmin kuin määrän, jossa tällä hetkellä on hieno nouseva trendi. En tiedä mihin viittaat, jos viittaat raittiusseurojen käyttämään tutkimusdataan niin se on internetin puolella todettu olevan lähdemateriaalina kestämätön. Mainostuskiellon tiukennusta tunnutaan ajavan lähinnä mututuntumalla, hätiköiden. Vähän kuin männävuosina ajettiin flying dogin imperial porterin kielto etiketin takia, koska Valviran mielestä se houkuttelee lapsia juomaan. En tunne yhtäkään lasta tai nuorta joka joisi 9,2%sta överihumaloitua portteria…

  Kollektiivisesti ajatellen on sietämätöntä ajatella, että pienen prosentin ongelmasta pitää muodostaa meidän kaikkien ongelma. Jos tällä hetkellä 10% juo 50% kaikesta alkoholinkuluttajien kuluttamasta alkoholista, niin apu ja tiukennukset olisi mielestäni varmaan parempi ohjata näihin kymmeneen prosenttiin?

  Ihmettelen myös kommenttiasi aseteollisuudesta. Esim. Benelli, Baikal, Tikka… mikään näistä ei ole erityisen profiloitunut muuna kuin metsästys- ja harrastusammunnassa. Ei kai kaikessa yrittäjyydessä ole takana pelkkä epäeettisyys? :(

  Pahoittelen vielä jos tekstini tuntuu hyökkäävältä tms. Se ei ole tarkoitus. Tunnun kirjoittavan kärkkäästi internetissä. Olen kaverini postaamana lueskellut sarjisblogiasi jonkin verran. Tykkään tyylistäsi ja sinulla on hyviä ajatuksia herättäviä tarinoita.

  ~Sarjakuva- / olut- ja metsästysharrastaja
  osu ja uppos :D

 46. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @JIM: Juu ei tää musta hyökkäävä kommentti ollut. Sai miettimään :D

  Välillä vaan ihmettelen, kun jotkut lukijat tarttuu yksityiskohtiin eikä niinkään halua katsoa kokonaiskuvaa..? Tulee sellainen fiilis, että he haluavat ikään kuin harhauttaa ja johdatella keskustelua. Juu, en valitettavasti ole perehtynyt pienpanimoihin. Ja en tuolla aseteollisuudella viitannut metsästysaseisiin. En tiedä saako joku tarra olutpullossa lapsia juomaan. Ja en ole mistään raittiudesta/raittiusseurasta täällä puhunutkaan :D Tiedän vain, että useampi tutkimus on osoittanut, että alkoholimainonta vaikuttaa ihmisten juomiseen. Tätä on tutkinut mm. THL, Science Group Of The European Alcohol Health Forum, Maailman terveysjärjestö ja monet muut tahot. Ja kaikki ovat tulleet siihe tulokseen, että alkoholimainonta vaikuttaa ihmisten juomiseen.

  ”Jos tällä hetkellä 10% juo 50% kaikesta alkoholinkuluttajien kuluttamasta alkoholista, niin apu ja tiukennukset olisi mielestäni varmaan parempi ohjata näihin kymmeneen prosenttiin?”
  Todella hyvä kysymys. Samaa pohtivat Pia Mäkelä ja Heli Mustonen kirjassa Suomi juo (2010). Heidän tutkimuksessaan käy ilmi, että vaikka tuo 10 prosenttia juo eniten alkoholia, niin alkoholihaitat koskettavat kaikkia alkoholikuluttajia hyvin paljon. (Tässä haitat ovat siis mm. riita; käsikähmä tai tappelu; tapaturma tai loukkaantuminen; rahan tms. kadottaminen; vaatteiden tai muun tavaran vahingoittuminen; auton ajaminen alkoholin vaikutuksen alaisena; matkustajana oleminen, kun kuljettaja on ollut alkoholin vaikutuksen alaisena; seksuaalinen kanssakäynti, jota on katunut.) Itse asiassa suurkuluttajat kokevat vain pienen osan kaikista väestön alkoholihaitoista. Varsin suuri osa ongelmista osuu niille ihmisille, joiden vuosikulutuksen taso ei ylitä suurkulutuksen rajoja, mutta jotka juovat paljon alkoholia kerralla. Eli haittojen kannalta olennaista on kulutustason lisäksi myös juomatapa.

  Tulosten pohjalta voidaan pitää hyvin perusteltuna, että alkoholihaittojen ehkäisytyötä ei kohdisteta ainoastaan suurkuluttajiin, vaan haittojen ehkäisytalkoisiin pitää yrittää saada mukaan myös tavalliset suomalaiset alkoholinkäyttäjät, jotka eivät välttämättä juo alkoholia kovin usein, mutta sitä juodessaan käyttävät usein kerralla suurempia määriä kuin mikä haittojen ehkäisyn näkökulmasta olisi toivottavaa. (Suomi Juo, 203)

  En tiedä läheskään kaikkea alkoholipolitiikasta. En tiedä onko joka ikinen lainpykälä hyödyllinen ja just oikea. En pysty ottamaan kantaa kaikkeen. Mutta en usko että tää automaattisesti vie multa kaiken uskottavuuden (toivottavasti?). Mulla ei siis todellakaan ole mitään metsästäjiä taikka oluenharrastajia kohtaan! :D Rock on! (Ja kivaa kun luet ja kommentoit. On hyvä lukea myös tälläisia näkökulmia. Saa miettimään ja etsimään tietoa)

 47. H Kirjoittaa:

  Je, hyvä aihe.
  Mä oon ollu yhessä approssa mutta jätin suorittamisen ja join muutamassa baarissa jotakin, ehkä sen verran kuin oisin ilman approakin saattanut juoda.
  Alkoholin käytön lisäksi approissa tuntuu nimittäin järjettömältä se rahasumma yhestä illasta: suorituskortti kympin, ja yleensä väh. 5-8 juomaa tarvitaan jo alimmalla tasolla.
  Approissa baarit on ruuhkaisia ja loppubileisiinkiin pitäis ehtiä. Arvostan enempi kiireetöntä istuskelua.

 48. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @H: Totta. Onhan ne juomat vähän halvempia kuin normaalisti mut menee siinä approillessa monella enemmän rahaa kuin tavallisina baari-iltoina.

  Itsekin istun mieluumin rauhassa iltaa paikassa, jossa voi jutskata ja kuulla mitä keskustelukumppani sanoo :)

 49. nti Täti Kirjoittaa:

  Tuo ”pienen prosentin ongelmasta” puhuminen on käsittääkseni internetväen tapa ilmaista se vanha, kulunut ja virheellinen käsitys jota iso osa kansasta edelleen haluaa toistaa: alkoholi ei ole minun ongelmani, minun alkoholinkäyttöni ei ole ongelma, minun alkoholinkäytöstäni ei tule ongelmaa. Alkoholiongelma, se on noiden muiden osaamattomien / moraalittomien / säälittävien reppanoiden ongelma.
  Kuten Koo jo totesikin, ihan aikuisten oikeasti alkoholi aiheuttaa terveydenhuollossa näkyviä haittoja useammalle, kuin tuolle 10%:lle.

  (Kyllä minusta on aika hyökkäävää edellyttää aivan eri alaa opiskelevan ihmisen, jolla on ihan perustellut syyt pysyä aika kaukana erilaisista alkoholikulttuureista, olevan perehtynyt johonkin alakulttuuriin. Provosoiduin. Myös JIMin provosoituminen on erittäin ymmärrettävää ja inhimillistä tuota taustaa vasten. :) Tunteita herättäviä asioita.)

  Olen kyllä ihan samaa mieltä siinä, että laadusta eikä määrästä maksaminen on erittäin järkevää alkoholin kohdalla. Ystäväni sanoin mieluummin se yksi 20e erikoisolut kuin neljä bulkkituoppia. (ilmeisesti vähän liioitellen?) Esim. veronkorotuksen voi ajatella nimenomaan tukevan tätä ”laadusta kannattaa maksaa” -luksusimagoa, jos katsoo asiaa tällaisesta näkökulmasta. ;)

 50. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  nti Täti: Hyvä että tää keskustelu syntyi, koska en ollut edes ajatellut tuota laatuun panostamista määrän sijaan :) Ois tosi hienoa jos meidän kulttuurin vääristyneitä juomatapoja vois muokata enemmän tuohon suuntaan. Vähemmän humalahakuista juomista ja enemmän nuita ’makuelämyksiä. Hehe.

  Hei kiitos kun linkkasit tuon raportin! Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta. (Tykkään kerätä aineistoa, eli saa vapaasti linkata aina kun löytää jotain kivoja tutkimuksia/kirjoituksia yms.)

 51. nti Täti Kirjoittaa:

  Koo: Luin muuten viikonloppuna raportin Mäyräkoirasta sikspäkkiin- kampanjasta, joka oli siis vuosina 2005-2007 toteutettu yliopisto-opiskelijoille suunnattu kampanja alkoholihaittojen vähentämiseen. Siinä pyrittiin keskittymään nimenomaan noihin Suomi juo -kommentissasikin esiin tulleisiin sosiaalisiin juomisen haittoihin, koska nuorille terveyshaitat tuntuvat niin kaukaisilta. Tässä kampanjassa tuotettu vastuullisuustesti: http://www.taitolaji.fi/vinkkeja-elamantapamuutoksiin/mita-tiedat-alkoholinkaytostasi/sosiaalisen-vastuun-testi
  Tuolle voisi kyllä keksiä jonkun paremman nimen, vastuu tuntuu niiiin raskaalta. Ja aivan päinvastaiselta, kuin mitä humaltumiselta tavoitellaan.

  Vaikka kampanjalla tavoiteltiin juomiskulttuuriin vaikuttamista, ei siihen oikein päästy. Raportissa oli kyllä tosi mielenkiintoista kritiikkiä sen lähestymistapaa kohtaan (PDF:n sivut 54-65, kirjoittajana Antti Maunu Alkoholintutkimussäätiöstä). Raportissa tuli esim. esille, että YTHS:n väki tykkäsi säännönmukaisesti enemmän kampanjamateriaalista, kuin opiskelijoita edustava otos SYL:n aktiiveista. Tunnistan itsestänikin, kuinka paljon helpommin valmiiksi alkoholikriittisenä on suhtautua positiivisesti erilaisiin kampanjoihin, kuin mitä alkoholia käyttävä pystyy ottamaan vastaan ilman, että kokee tulevansa moralisoiduksi.

 52. nti Täti Kirjoittaa:

  Aa, korjaan, olivatkin jo vaihtaneet nimeksi ainakin tuolla EHYTin sivuilla testin nimeksi ”Tyylitesti”. Huomattavasti tyylikkäämpää.

 53. Maaria Kirjoittaa:

  Hei vaan! Kannan minäkin korteni kekoon.
  Ennen vanhaan juotiin ”korpikuusen kyyneltä” eli pontikkaa ja ihan tavan viinaa. Myös kieltolain aikaan. Alkoholisteja on aina ollut. Puhut blogissa, että lapsia kosiskellaan alkoholin kuluttajiksi mm värikkäillä etiketeillä ja mainoksilla. En missään tapauksessa ole eri mieltä. Mietin vain, että miksi puututaan seuraukseen (viinan juonti, saatavuus, näkyvyys) kuin itse ongelmaan, eli syyhyn joka on ajanut päihteisiin.

  Jos kaikki alkoholi hävitettäisiin maailmasta, ei ihmisten demonit häviäisi mihinkään. Mikä siis olisi ratkaisu? Mielestäni tiukentuneilla lakisäädöksillä vain ajettaisiin ihmisiä ahtaammalle. Alkoholisti ei ole alkoholisti siksi, että viinaa saa helposti tai että se on hyvää, tai siitä tulee hyvä olo. Vaan koska se turruttaa pahan olon. Mielestäni keskitytään väärään asiaan (viina on paha demoni) kuin oikeiden arvojen ja avun antamiseen.
  Ei syömishäiriöinenkään parane, jos hänet pakotetaan syömään tai letkuruokitaan.

 54. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Maaria: No moi! :D Tervetuloa vain keskusteluun.

  On toki välttämätöntä puuttua sekä juomisen syihin että seurauksiin. Miksi niin moni ihmisen juo niin paljon? Taustallahan ei aina välttämättä ole sen kummempaa traumaa tai mielenterveysongelmaa. Meidän yhteiskunnassa yksinkertaisesti rohkaistaan rankkaan juomiseen. Ihmisten asenteisiin pitää siis yrittää puuttua.

  Oot aivan oikeassa siinä, ettei alkoholin hävittäminen maailmasta saisi ihmisten demonit katoamaan minnekään. Kaikenmoiset kieltolait on todettu moneen kertaan tehottomiksi. Mutta en oo ihan varma, mitä tarkoitat sillä, että ’ihmisiä ajetaan ahtaalle’ lainsäädöksillä (anteeksi, kuulostaa vain hieman dramaattiselta!). Yrityksiä ja alkoholin ympärillä pyöriviä bisneksiä ajetaan ehkä ahtaalle. Suurin osa alkoholilain pykälistä liittyy mm. mainonnan sääntelyyn, tukkumyyntiin, anniskelulupiin, anniskelupaikkaan/alueseen ja hinnoitteluun. En tiiä vaikuttaako nää pykälät loppujen lopuksi niin rajusti yksittäisten kuluttajien ’valinnanvapauteen’.

  Alkoholilaki tuskin pelataa jo alkoholisoituneita ihmisiä (ei se taida myöskään olla sen tarkoitus). Mutta mielestäni riippuvaisten ihmisten tukeminen ja suojeleminen ja avunantaminen ei sulje pois sitä, että yritetään lainsäädöksien keinoin hellittää alkoholin (ja varsinkin alkoholiteollisuuden) otetta yhteiskunnassamme.

 55. nti Täti Kirjoittaa:

  Niin juu ja jos alkuperäiseen aiheeseen palataan, niin approhan nimenomaan edustaa aivan päinvastaista trendiä – jännästi naisilla kertakulutuksen riskiraja (ei siis se turvallisen yläraja vaan raja, jonka jälkeen aika todennäköisesti seuraa haittoja) tulee ylitettyä kaksinkertaisesti jo Cum laudea ”suoritettaessa”, miehillä Laudaturissa. Valtiotieteellisen graduista todettu arvosanakuilu pätee approssakin? ;) https://helda.helsinki.fi/handle/10138/39493

 56. nti Täti Kirjoittaa:

  Kyllä. Olet, Maaria, täysin oikeassa siinä, että on erittäin hyvä tavoite vähentää pahoinvointia yhteiskunnassa ja tarjota ihmisille toimivia tapoja elää tunteidensa kanssa. Osa siitä työstä kuitenkin on myös itse alkoholiin ja juomiseen vaikuttamista, sillä:

  a) Alkoholi itsessään on koukuttava päihde, josta etukäteen ei voi tietää, miten itse reagoi, jos esim. hauskanpidon tai ruokailutapojen nimissä lisää sen käyttöä. Itsessään jo käytön säännöllistymisen on todettu lisäävän koukuttumisriskiä.

  b) Usein ajatellaan, että masentuneet tarttuvat alkoholiin, vaikka erittäin usein muut syyt johtavat alkoholinkäyttöön ja vointi heikentyy masennukseksi vasta alkoholin myötä. Voit korvata sanan ”masentunut” myös esim. ”unettomalla”, ja tilanne on sama. Esim. masennuksen hoidossa alkoholi on lääkkeiden vastavaikuttaja. Ihminen saa haitat muttei hyötyjä.
  Esimerkki aiheesta: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=tests+for+causal+links+between+alcohol+abuse

  c) Kuten tästä blogistakin käy ilmi, alkoholinkäyttö ei ole vain (pitkällä aikavälillä toimimaton) ratkaisuyritys sitä käyttävän ongelmiin, vaan se myös aiheuttaa muille ongelmia. Erityisesti lasten kannalta on erittäin hyödyllistä katkaista sukupolvien alkoholisoitumiskierre, jotta tulee tilaa rakentavammille ratkaisuyrityksille.

 57. Maaria Kirjoittaa:

  Tarkoitin ahtaalle ajamisella sitä, että jos ihmiseltä kielletään päihde, eikä auteta muuten (kuin ehkä vieroitushoidoilla) niin ei siinä kyllä ihmistä auteta. Mielestäni nykyiset raittiusseurat ja Ehyt ry:t ja muut vastaavat keskittyvät vain siihen, miten alkoholi on hyi hyi pahaa ja syntiä. En tarkoita tässä blogissa käytyjä aiheita pelkästään enkä väitä sinun näin sanovan.

  Olen muuten itse alkoholistin lapsi ja tiedän mitä on paska lapsuus ja läheisten kärsiminen.

 58. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Maaria: En ole kovin syvästi perehtynyt näihin raittiusseuroihin ja EHYT:iin, mutta heidän nettisivuista pätellen plus niistä tiedotteista jotka olen lukenut, ne keskittyvät aika pitkälti ehkäisevään päihdetyöhön. Kumpikaan ei mainitse missään haluavansa kieltää alkoholia (tai en itse ainakaan näe sellaista kohtaa). Meidän suomalaisten mielessä taitaa olla vielä aika vahvasti tuo vuosien 1919–32 kieltolaki, mut kyllä päihdevapaata yhteiskuntaa ajavat järjestöt on muuttunu niistä ajoista (onneksi!). Musta tuntuu että nykyään ymmärretään paremmin riippuvuuksien syntyä ja miten niitä pitäisi yrittää ehkäistä.

  Anteeksi jos ajoin sut vähän puolustuskannalle. Kyllä sulla on oikein käypiä mielipiteitä :)

 59. Mikko Kirjoittaa:

  Tulipahan mieleeni, että Tampereen yliopistolla sosiaalipsykologian tutkimuskohteena on muun muassa addiktiot ja johon tällainen maaginen linkki:
  http://www.uta.fi/yky/tutkimus/socru/tutkimusalueet/addiktionteoriatjamielikuvat.html

  Sieltä löytynee tietynlaista tutkimusaineistoa, ja tuossa kyseisessä linkissä on kyseessä siis Addiktion teoriat ja mielikuvat -tutun ja vieraan tulkinnat -tutkimushanke. Sieltä löytynee ihan mielenkiintoista tietoa.

  (Ja itsenikin on tuo hyvä pitää mielessä, eihän sitä tiedä vaikka sosiaalipsykologiaan täällä Tampereella erikoistuisin, hih. ;>)

 60. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Mikko: Vähänkö jännittävää! :D Kiitti kun linkkasit (ja juu kannattaa tosiaankin pitä mielessä)

 61. Junkie Kirjoittaa:

  En ole kuullutkaan approista, lienekö koska olen vielä sen verran nuori (19v.) enkä vielä ”oikeaoppisesti” opiskelemassa, mutta kyllä kuulostaa varsin hurjalta ja ei niin hyvässä mielessä! Minulla aivan liian helposti lähtee litku lapasesta, joten teen parhaani pitääkseni alkoholin kaukana, ja jos ylemmän asteen koulutus tulee olemaan niin alkoholintäytteistä kuin sain ymmärtää, ei hyvä. Tuo systeemi ei todellakaan kuulosta tukevan niitä, joilla on vaikeuksia pitää alkoholi kaukana tai rajojen sisällä, ja jotka kovasti haluaisivat pitää liian ryyppäämisen kurissa. Mielummin kulutan approajan (ja rahat) tulevaan koiraan (ja pariin useampaan leipäpussiin).

  Näin ihan btw, tuo surun ruumiillistumahahmo on aivan nerokas :D Todella hieno oivallus, että tunnetila olisi vierailemassa käyvä henkilönkaltainen!

 62. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Junkie: Aivan, ja se on jopa ihan suotavaa että ’litku lähtee lapasesta’, koska hauskaa ei voi olla jos ei olla kaikki kunnon tuiskeessa?? Ahdistavinta on kun ihmiset sanoo ’mä haluun nähä sut humalassa”. Hmmm joo-o.

  Aww kivaa että tykkäät Surusta ^^ kiitän ja kumarran<3

 63. Minorea Kirjoittaa:

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1419301162871.html

  Kaveri oli linkittänyt Facebookkiin ja kävin lukemassa. Tuli heti blogisi mieleen ja pystyin mielessäni käymään läpi samoja aiheita blogimerkintöinäsi.

  Äh, en tiedä, mitä tuolla linkillä ajoin takaa. Kaiketi, että on hienoa, että muutkin uskaltavat puhua aiheesta oikeasti?

 64. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  Minorea: Kiitos kun linkkasit!! Tosi mielenkiintoinen kirjoitus, teki mieli piirtää tähän liittyen sarjis :D

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastausHeipparallaa! Täällä asustaa parikymppinen opiskelijapoloinen. Blogini sisältää pääosin terapeuttista taiteilua. Kiitos käynnistä ja tervetuloa uudelleen~ kuningatar.alkoholi@gmail.com

Arkisto

Kategoriat

Linkit

lokakuu 2014
ma ti ke to pe la su
« syys   marras »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031