opettajiksi haluaville

15.06.2014 - 9:18 / KuningatarAlkoholi.
24 vastausta - “opettajiksi haluaville”

 1. Mireille Kirjoittaa:

  FAS onkin niitä juttuja, joista toivoisi että Suomessa puhuttaisiin enemmän. Tai ehkä yleisesti siitä miten alkoholin käyttö (minkä tahansa nautintoaineen käyttö) ei oikeasti ole vain yksilön oma asia, vaan koskettaa kaikkia, jotka ovat jossain tekemisissä ko. ihmisen kanssa.
  Olin joskus itsekkin sitä mieltä että Suomessa pitäisi alkoholiveroa alentaa jos halutaan vähentää tuontia ulkomailta ja saada ne kallisarvoiset verorahat jäämääm Suomeen kun ei ollut koskaan tullut mieleen ajatella kuinka moneen eri asiaan yksi laki vaikuttaa. Sitten kuulin Unicefin kannan asiaan – olivat lobanneet veronalennusta vastaan – ja alkoholiveron alentamisen tilastolliset seuraukset: huostaanottojen määrä hyrähti komeaan nousuun heti kun alkoholin hinta tippui. Tietysti tuo olisi tasoittunut ajan mittaan niinkuin se ostetun alkoholin määräkin, jahka halvempaan hintaan olisi totuttu (ja varmaan oltaisiin taas jossain vaiheessa valitettu että viina on liian kallista koska kaikki mikä ei ole ilmaista on liian kallista :D), mutta millä oikeudella me oltaisiin oltu valmiita uhraamaan niin monen lapsen elämä ihan vaan muutaman veroeuron takia sillä aikaa kun odoteltaisiin että ihmiset oppisi juomaan vastuullisemmin? Verotuksen alentaminen ei selkeästi ole se paikka mistä alkoholikäyttäytymisen muutosta pitäisi lähteä hakemaan vaikka se monesta tuntuukin maalaisjärjeltä että alkoholia kuluu paljon kun se on kalliina jotenkin ”kiellettyä hedelmää” tai vähintääkin kertoo varallisuustasosta jotain.

 2. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Mireille: Tuntuu että FAS aina välillä näkyy uutisissa ja kansa kovasti pudistelee päätään ja haukkuu alkkariäitejä, mutta alkoholismin taustalla olevia seikkoja ei sit jaksetakaan hirveesti tarkastella. Tuolla mainitsemallasi alkoholiverotuksella todellakin on väliä. Sehän näkyy selkeästi tilastoissa että verotuksen lasku lisää alkoholin kulutusta, ja siten tietysti sairautta, väkivaltaa ja köyhyyttä.

 3. Huuhkis Kirjoittaa:

  Suomen köyhyydestä ja kodittomista ois kans hyvä lisätä tietoisuutta, tuntuu muutenkin siltä et Hallitusta ei kiinnosta saada rahaa muuta kuin omaan pussiin, kun voidaan vapaasti antaa kansalaisten sitten kärsiä. Saamari.

 4. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Huuhkis: Sinäpä sen sanoit, Elliseni!

  Ennen ajattelin (niinkuin moni muukin), että meillähän on Suomessa jos vaikka mitä tukia ja avustuksia ja eihän se ole mahdollista että joku vois elää köyhyysrajan alapuolella näin tasa-arvoisessa maassa (eikä varsinkaan LAPSI). Mutta kyllä ne palvelujen karsimiset ja tukien leikkaamiset vaikuttaa todella monen ihmisen elämään, vaikkei sitä itse näe. Poissa silmistä, poissa mielestä :/

 5. kjjo Kirjoittaa:

  Kiitän, että välität merkittävää tietoa.

 6. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @kjjo: Kiitos sinulle kun luet ja jätät niin ihania kommentteja!

 7. Emmi Valve Kirjoittaa:

  Hei.

  Sulla on kyllä yksi parhaista blogeista joita on viimevuosina ilmaantunut. Jaoin joku aika sitten linkin blogiisi facebookissa, ja yllätyin kuinka moni kavereistani tykkäsi linkistä, kommentoi sitä, jakoi, tai tuli myöhemmin kysymään että ”mikä se oli se yks sarjakuvablogi.” (Kun sarjakuva-aiheisiin juttuihin yleensä reagoi vain tietty sarjis-skene.) Alkoholismi koskettaa hirveää määrää ihmisiä, tuli ihan tippa linssiin, kun tajusin kuinka montaa minunkin ystävääni.

  Teet tärkeää työtä valistamalla ja tarjoamalla vertaistukea tavalla jota monen on helppo lähestyä ja vastaanottaa. Kiitos siitä.

  Kaikkea hyvää sulle!

 8. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Emmi Valve: Ok tästä kommentista tuli MULLE tippa linssiin, vau.  On vieläkin niin vaikea uskoa miten moni arvostaa näitä mun juttuja ja viitsii vieläpä jakaa niitä facebookissa. Vasta tämän blogin pitämisen myötä olen itsekin tajunnut, kuinka paljon meitä alkoholistien läheisiä todellakin on.

  Kiitos ihanasta kommentista. Kaikkea hyvää myös sinulle ja kavereillesi, rakas Emmi :)

 9. Elmeri Kirjoittaa:

  Mitä muuten tuumaat Karhun meneillään olevasta mainoskampanjasta…?

 10. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Elmeri: Ai ne ’Kerää 3 korkkia ja tee niilä mitä huvittaa’-julisteet?

  En kannata alkoholimainontaa missään muodossa ja mielestäni se pitäisi kieltää kokonaan, joten ei, en tykkää, heh :D

 11. Mävaan Kirjoittaa:

  Haastattelussa syrjäytynyt alkoholisti sanoi että alkoholisti hankkii juomansa, oli sitä kuinka vaikea tai kallista ostaa. Tällä ”verotetaan alkoholi pois juopoilta” tai viina kokonaan kieltämällä ei poisteta alkoholismia. Samalla logiikallahan huumeidenkäyttäjiä ei olisi, koska huumeita ei virallisesti myydä missään ja/tai ne ovat kalliita. Jos alkoholi kallistuu, sitä haluavat alkavat ostaa sitä tallinnasta sitä trokaavilta tai hakevat sen sieltä itse.

  Pitäisi puuttua enemmän siihen MIKSI ihmiset juovat. Olisiko syynä elämän toivottomuus?

 12. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Mävaan: Oot kyl oikeassa siinä, että ihminen joka on jo koukussa alkoholiin tekee mitä tahansa saadakseen juoda. Mutta alkoholiveron tarkoitus on enemmänkin hillitä tavallisten kansalaisten juomista, ei niinkään alkoholistien. Runsas alkoholinkäyttö ei ole hyväksi kenellekään, oli kyseessä alkoholisti tai ei.

  Mut juu, tärkeintähän on puuttua juomisen syihin. Alkoholinkäyttö on hyvin normalisoitua ja nähdään kiinteänä osana yhteiskuntaa jne. jne. jne.

 13. Saiccu Kirjoittaa:

  Minusta tuntuu myös, että joillakin vanhemmilla on tärkeämpää törsätä ne vähäiset rahansa alkoholiin ja viis veisataan lapsen hyvinvoinnista.
  Toki on myös niitä köyhiä perheitä, joissa lapsi asetetaan etusijalle ja omat tarpeet lykätään syrjään.

  Itse olen kasvanut suht köyhissä oloissa. Äiti joko osti vaatteet kirpputoreilta tai teki itse tai saatiin vanhemmilta serkuilta vaatteita kierrossa. Lelujakin ostimme pääsääntöisesti kirppikseltä. Paitsi jouluisin saimme uusia leluja, vaatteita jne.
  Isäni käytti paljon alkoholia, varsinkin sen jälkeen, kun hän sai aivoinfarktin. Isä kun tunsi, ettei enää ollut riittävä ihmisenä, kun vasen käsi jäi ranteesta ylöspäin toimimattomaksi. Isä oli myös hyvin mustasukkainen ja humalassa tietenkin se korostui potenssiin sata. Muistan lapsena pelänneeni aina, kun isä oli juonut. Oli todella epävarma olo ja ainoa turva oli vain äitini, joka osasi järkeillä asiat ja ottaa rauhallisesti kaiken. Tosin äidinkin mitta tuli 7 vuotta sitten täyteen ja hän erosi isästä. Isä välillä humalassa uhkasi, että pitäisi varmaan hypätä rekan alle ja muuta sellaista. Lisäksi hänellä oli kännissä tarve puhua samoja asioita lisää ja lisää. Yleensä negatiivisista asioista.

 14. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Saiccu: Voih, kuulostaa tutulta :/ Köyhyys, turvattomuuden tunne ja pelko ovat monen alkoholistiperheen tunnuspiirteitä.

  *hali*<3

 15. Elmeri Kirjoittaa:

  Just ne! Musta ne on jotenkin erityisen ärsyttäviä. Jossakin toivotetaan hyvää kesää ja karhun logo alla. Tänäkin juhannuksena joku hukkuu.

 16. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Elmeri: Haha mustakin ne oli jotenkin tosi ärsyttäviä :D Tai kun mä aloin lukee tota ’Kerää 3 korkkia ja..’ mä aattelin et siinä ois joku palkinto tai jotain mut EI.

  Suuri pettymys :'(

  (pliis älkää kukaan hukkuko juhannuksena)

 17. LONe Kirjoittaa:

  // Ihan kokemuksesta, tässä kun varallisuuden ja alkoholin suhteesta on puhetta, niin ei se ole tosi alkkikselle este ostaa sitä viinaa vaikka olisi iso perhe kotona vähillä rahoilla. Alkoholisti on mestari huijaamaan itseään ja keksii kyllä jonkun syyn ostaa viinaa (täälläpäin suosittua oli syytää perhettä törsäilystä, jos uskallettiin käydä esim. ostamassa hampurilaiset tai jotakin turhaa (sipsiä, karkkia, limukkaa), kun sen rinnalla kymmenenkertainen summa törsättynä viinaan ei tietenkään tuntunut missään tai ollut nootin arvoista).

  Mutta tää oli erityisen koskettava postaus, joka ansaitsis päästä ihan oikeasti isomman yleisön eteen.

 18. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @LONe: Niinpä! Ja jos tarve vaatii niin rahaa aletaan myös varastella puolison lompakosta tai lasten säästöpossuista. Tiedän että äiti on multakin joskus pari seteliä ottanut, muttei sitä tietenkään myönnä. Päinvastoin, hän on useaan otteeseen väittänyt MEIDÄN varastaneen hänen rahojaan *rolls eyes*

 19. Azugi Kirjoittaa:

  Mietin tässä vain, että eihän tässä puhuta lapsen oikealla nimellä? Tietääkseni kuitenkin opettajilla on vaitiolovelvollisuus tällaisista asioista, joten olisi varmasti parasta olla käyttämättä kenenkään asianomaisen oikeita nimiä. Sinänsä hankala tilanne, koska on tärkeää, että tämänkaltaisista ongelmista kuitenkin myös puhutaan.

 20. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Azugi: Hyvin, hyvin tärkeä huomio!

  Muutan aina ihmisten nimet sarjiksissani, ja olen erityisen varovainen jos niissä esiintyy alaikäinen. Jätän pois myös kaikki yksityiskohdat joilla henkilöt voisi tunnistaa (esim. en kertonut tässä koulun nimeä).

 21. johmu Kirjoittaa:

  moikka, anteeksi kun kysyn tässä, mutta tiedätkö että onko noista alkoholiveronvähennysjutuista mitään lähteitä, tai jotain mistä voisi lukea miten se vaikuttaa noihin juttuihin? keskustelen välillä yhden kaverin kanssa näistä jutuista, ja se on kovasti veronvähennyksen kannalla, ja haluaisin mielellään näyttää sille vähän faktoja aiheesta! (anteeksi, oon tosi huono käyttämään googlea niin kysyn sinulta!)

 22. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @johmu:Moi!

  Monelle on varmasti vaikeaa löytää tietoa alkoholiverotuksen vaikutuksista, osasipa käyttää googlea tai ei (itselleni se ainakin on). Tietoa kun on tarjolla aika paljon ja usein myös melko ristiriitaista. (Kaikkihan riippuu aina siitä, kuka tekstin takana on, heh. Jokaisellahan on omat tavoitteet, en minäkään ole puolueeton näiden asioiden suhteen).

  Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos (THL) julkaisee säännöllisesti raportteja suomalaisten alkoholinkulutuksesta. Tässä on ote vuoden 2013 raportista sivulta 62:

  ”Jatkuvasti saadaan lisää tutkimusnäyttöä siitä, että alkoholijuomien saatavuuden kiristäminen ja korkean alkoholiveron politiikka ovat tehokkaimpia toimenpiteitä alkoholihaittojen ehkäisyssä. Universaalien toimenpiteiden tehokkuus ja toimivuus näkyy myös siinä, että viime vuosien alkoholin saatavuuden tiukennukset ja vuoden 2008 jälkeiset alkoholiveronkorotukset ovat saaneet alkoholinkulutuksen kasvun taittumaan ja kokonaiskulutuksen kääntymään lievään laskuun”

  Koko jutun voi ladata tästä:
  https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/104455/URN_ISBN_978-952-245-896-4.pdf?sequence=1

  Tässä on puolestaan linkki hallituksen eduskunnalle tekemään esitykseen liittyen alkoholiveron korotukseen (sisältää hiiiirveästi painavaa tekstiä. Kannattaa siirtyä suoraan kohtaan ”2. Käytäntö”):

  http://217.71.145.20/TRIPviewer/show.asp?tunniste=HE+151/2013&base=erhe&palvelin=www.eduskunta.fi&f=WORD

  Itse pidän luotettevana myös Kännikapina-nimistä projektia (tunnen sen vetäjän henkilökohtaisesti). Tässä on ote heidän vuoden 2013 tiedotteesta:

  ”Vuoden 2007 jälkeen alkoholiveroja on korotettu neljästi. Tänä aikana alkoholin kokonaiskulutus on laskenut runsas 6 % ja myös alkoholihaitat ovat vähentyneet. Viiden vuoden aikana esimerkiksi rattijuopumusten määrä on vähentynyt noin kolmanneksen ja alkoholikuolemat n. 16 %”

  Koko juttu löytyy tästä:
  http://www.slideshare.net/Kannikapina/alkoholiverokeskustelussa-unohtuu-veronmaksajan-nkkulma

  Jos haluat vielä lukea jotain enkuksi, tässä ois ote Maailan Terveysjärjestön (WHO) raportista, sivulta 16 :

  ”Consumers, including heavy drinkers and young people, are sensitive to changes in the price of drinks. Pricing policies can be used to reduce underage drinking, to halt progression towards drinking large volumes of alcohol and/or episodes of heavy drinking, and to infl uence consumers’ preferences. Increasing the price of alcoholic beverages is one of the most effective interventions to reduce harmful use of alcohol. A key factor for the success of price-related policies in reducing harmful use of alcohol is an effective and effi cient system for taxation matched by adequate tax collection and enforcement.”

  Voi ladata täältä:
  http://www.who.int/substance_abuse/msbalcstragegy.pdf

  Toivottavasti tästä oli jotain apua. En todellakaan ole ekspertti tässä aiheessa, mutta jos haluat vielä kysyä jotain tai jos jäi jotain epäselväksi mulle saa lähettää vapaasti sähköpostia ja yritän auttaa parhaani mukaan :)
  *suukko&hali*

 23. Vili Kirjoittaa:

  En oo pitkää aikaa kommentoinu sun bloggailuihis vaik oon kaik lukenu, mutta taas sen teit- tuli pieni havahtuminen. Vaik mulla oli pska lapsuus alkkis-narsisti isän takia (ja vähä muunki), niin en oo sisäistäny sitä kuinka moni lapsi kokee vastaavaa. Itsekeskeisesti ajatellu omassa päässään et vain mulla oli sellane kurja kohtalo, mut tietää et näit vastaavia ”kohtaloita” on tajuttoman monilla, eritoten Suomessa. Ite oon pitkään vaan nähny sen, et inhoan alkoholisteja ja alkoholin ihannointia – mutta nyt asia tulee nostettua jalustalle, sun ansiostas, mun omassa ”tärkeät asiat jotka saada muuttumaan mun elinaikana omin pienin teoin”-kategoriaan. Ehdottomasti, ne lapset jotka joutuu kokemaan alkkis vanhemman kanssa elämistä tai mielenterveyshäiriöistä kärsivän kaa elämisest, ne tarttee paljo enemmän tukea, valistusta ja valvontaa! Kiitos paljon, oot mahtava tyyppi.

 24. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Vili: Hei! Mietin tässä vähän aikaa sitten että Vilihän ei ole vähään aikaan kommentoinut heh :D

  Päihdekeskustelu pyörii tosiaan edelleen aika paljon itse päihdekäyttäjien ympärillä, ja läheiset jää usein varjoon. Vaikka tiedämmme, että päihteistä tulee lopulta koko perheen ongelma (mun äiti jaksaa toitottaa et ”Tää on MUN elämä ja nää on MUN valinnat!” haha joo mut ne vaikuttaa meihin kaikkiin, sori vaan. Kuten sanoit, on niin paljon lapsia jotka joutuvat elämään sairaan vanhemman kanssa..sitä on joskus vaikee tajuta.

  Kiitos itsellesi kun oot niin ihana<3 *hali*

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastausHeipparallaa! Täällä asustaa parikymppinen opiskelijapoloinen. Blogini sisältää pääosin terapeuttista taiteilua. Kiitos käynnistä ja tervetuloa uudelleen~ kuningatar.alkoholi@gmail.com

Arkisto

Kategoriat

Linkit

kesäkuu 2014
ma ti ke to pe la su
« touko   heinä »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30