pientä pohdintaa opiskelijakulttuurista

3.04.2014 - 19:14 / KuningatarAlkoholi.


Kategoria: sälää.39 vastausta - “pientä pohdintaa opiskelijakulttuurista”

 1. anne Kirjoittaa:

  Meidän koulussa me tutorit yritettiin tehdä edes yksi saunailta, jossa pullon sai aukaista vasta joskus kymmenen aikaan. Tämä koska 1) vältetään sammumiset lauteille 2) absolutistit sai osallistua alkuillasta.

  Noh, opiskelijat rupesivat sitten boikotoimaan koko saunailtaa koska ”tutorit vaan pokkuroi niitä lestoja”. :/

 2. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @anne: Tehän yrititte tehä niinkuin mallikkaiden tuutoreiden kuuluukin :D Harmi ettei opiskelijat tykänny :|

 3. kokkoroo Kirjoittaa:

  ^^^^^^^^TÄMÄ NÄIN
  ja sitten jos on jokin erikseen mainitusti alkoholiton tapahtuma surullisesti monet ajattelevat, että enemmistö ajattelee niiden sitten suoraan olevan tylsempiä kuin muiden tapahtumien.

 4. kokkoroo Kirjoittaa:

  Äääääähhh siis tarkotin, että surullisesti monet ajattelee, että on normaalibileitä tylsempi tapahtuma! Ei pitäis muokata lausetta kun sen on kerran kirjoittanut, ainakaan ilman kunnon oikolukua. Lol.

 5. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @kokkoroo: Nou hätä! Pointtisi ymmärrettiin oikein hyvin ja oot aivan oikeassa :D
  On masentava ajatus, että alkoholi on muka ainoa asia joka voi tehdä jostain tapahtumasta hauskan :/

 6. Mikko Kirjoittaa:

  Tuo viimeinen ruutu on ehkä liian samaistuttava itselleni. Omalla kohdallani juomattomuuteni sai yhden serkkuni miettimään, että olenko minä adoptoitu (tai ainakin miettimään, että olenko minä suvun musta lammas). Ja monille kavereille ja ystäville on myöskin ollut missiona saada minut humalaan. Kovin herttaista.

  Juottamiseen ja muuhun yleensä suhtaudun huumorilla (mikä on defenssi aina), etten olisi tylsimys tai mitään, ja etten jäisi yksin (olen liian erakkoluonteeltani). Mutta samalla se, että joutuu pitää omaa elämän ratkaisuaan vitsinä joka kerta, joka ikinen kerta, ei tee hyvää loppujen lopuksi omalle itsetunnolle.

  Mutta aina toisinaan tulee moraalisia voittoja. Yksi hyvä ystäväni, jolla oli pitkään ollut tavoitteena saada minut ratkeamaan, sanoi vain, että hän on niin iloinen, että minä en juo.

  Mutta kuitenkin ulkopuolisuuteen väsyy, siihenkin miten tuntemattomat tai puolitutut ihmiset reagoivat omaan juomattomuuteeni (jotkut pysähtyvät miettimään omaa juomistaan ja juovat silti tai näin, tapoja on monia). Vaan oli reagointi sitten millaista tahansa, niin ulkopuolisuuden tunteelta ei voi välttyä.

  Joten miksi tosiaan kannattaisi mennä niihin opiskelijatapahtumiin, jos saa kuulla, jälleen kerran, olevansa erilainen?

  Väsyttää tiukkiksena, moraalisena keijukaisena tai itseironikkona oleminen. Mukavaa olisi vain olla, oma itsensä tai vain vapaa. Olla vaan selittelemättä mitään.

 7. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Mikko: Mun mielestä on aivan hirveetä toi et yritetään saada ihminen humalaan vasten tahtoaan. Oon törmännyt niin usein tähän tilanteeseen, ja ihmisistä se on jotenkin tosi hauskaa ja söpöä et saadaan se ’tiukkis’ tai ’moraalikeiju’ humalaan. Oikeesti se on vaan tosi ahdistavaa. Miks on niin vaikea ymmärtää, että juominen/juomattomuus on jokaisen oma asia? Meillä on niin paljon kieroutuneita ajatuksia liittyen alkoholinkäyttöön että ihan puistattaa.

 8. Mikko Kirjoittaa:

  PS. He, jotka juovat vain toisinaan, ovat ehkä kenties huonommassa asemassa, sillä heihin ihmiset suhtautuvat aina eri tavalla riippuen ovatko he juoneet vai eivät. Ja heillä saattaakin olla parhain käsitys siitä miten ihmisten asenteet tuntuvat muuttuvan asian tiimoilta. (Kun ei tavallaan voi koskaan tietää miten suhtautua toiseen, niin se varmaankin hämmentää liiaksi ihmisiä. Mutta se tuskin on lopulta se ratkaisevin palapelin osanen siinä käytöksessä.)

 9. Minorea Kirjoittaa:

  Omalla kohdalla tässä oli varmaan suurin syy, miksi olin koulukiusattu opiskeluaikoinani. Alkoholi ei kiinnostanut ja koin humaltuneet ihmiset ahdistaviksi (ehkä lapsuudenajan traumoja?) Edelleen humaltunut ihminen on ahdistava, mutta ei lähellekään tuota rajaa. Jos ennen asteikolla 0-10 ahdistus oli 9, se on nyt 1-2.

  Jos sitten menin mukaan, tuli kysymykset:
  – miksi et juo
  – oletko tylsä
  – oletko mamis
  – onko sulla joku ongelma
  – etkö voisi juua
  – oletko sitten kuski

  Tai yllytystä, ota nyt edes vähän, halutaan nähdä sut kännissä, pitäisit sinäkin hauskaa, ymmärtäisit mistä on kyse jne. Tämä oli hyvin ahdistavaa ja päätin mieluiten pysyä kotona, ”eristäytyä”, kuten minulle sanottiin.

  Osaan pitää hauskaa ilman alkoholia ja varsinkin ilman humalaa ja minusta on hienoa muistaa, mitä tein edellisenä iltana. Eikä tarvitse aamulla hävetä, mitä tuli tehtyä. Tai jos tarvitsee, niin se on tehty sentään selvin päin. Teen kuitenkin monia asioita selvin päin, mitä monet tuttuni tekevät humalassa (mm. benjihypyt, typerät ”stuntti” temput, laulamiset, hassusti pukeutumiset yms.)

  Onneksi oma kaveriporukka koostuu nykyään ihmisistä jotka eivät juo / juovat todella vähän ja harvoin. Joka vuosi pidetään mm. halloween bileet, jossa virtaa cocis ja hedelmämehu, mutta ei alkoholi. Ja joka kerta ulkopuoliset luulevat meidän olevan humalassa, koska olemme äänekkäitä, pukeudumme hassusti, nauramme, vitsailemme ja pidämme hauskaa.

 10. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Minorea: Mä en oo oikein koskaan tajunnu miks se ois niin hienoa ettei muista mitä on edellisenä iltana tehny. Et se on muka ’merkki’ siitä et on ollut hyvät bileet. Miten sä muka tiedät jos et muista??

  Aivan hirvittävää, että ruvetaan kiusaamaan ihmistä koska hän ei juo! (Mikään syy ylipäätään ei oikeuta kiusaamista). Mut tosi kiva et oot löytäny oman porukkasi jossa voit bilettää rauhassa ja päihteettömästi. Se on hieno asia. Teidän bileet kuulostaa aivan mahtavilta! :D

 11. Badger Kirjoittaa:

  Ammattikorkeakoulussa usein oli myös tällaisia … hm, tapahtumia. Koska itse olen absolutisti/straight edge, en osallistunut ravintolaralleihin, vaan valkkasin sitten eri tapahtumia, esmes museokierrokset, peli-illat koululla, ynnä muut sellaiset.

  Muutenkin ihmetytti, miksi ravintolarallit järjestettiin yleensä keskellä viikkoa, ehkäpä juuri siinä toivossa, että uusilla opiskelijoilla ei lähtisi homma lapasesta, jos kuitenkin torstai-aamuna pitäisi olla freesinä luennolla. En tiedä kuinka monelta lähti, mutta ryhmätöissä yksi kaveri feidasi melkein aina.

 12. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Badger: Onneksi on tosiaan jotain päihteettömiäkin vahtoehtoja. Me mennään joskus opiskelijaporukalla leffaan tai syömään sushia…, tosin sen jälkeen askeleet vie usein baariin, heh.

  Tosiaan, suuri osa meidänkin sitseistä järjestetään keskiviikkoisin, minkä johdosta moni jättää torstain luennon väliin. Mut on totta, että porukkaa alkaa lähtä niistä bileistä aikaisemmin kuin jos ne pidettäs esim. viikonloppuna.

 13. Mireille Kirjoittaa:

  Komppaan jo kaikkea yllä sanottua. Itseä on monta kertaa mietityttänyt että mistä tulee mielikuvayhteys hauska=alkoholin juominen. Onko se jotenkin sitä että kun alkoholia käsitellään monissa perheissä ”aikuisten asiana”, juttuna jota aikuiset tekee keskenään silloin kun haluavat olla huoletonna ja kun lapset on pistetty nukkumaan, niin lapsen mielikuvaksi jää alkoholin väistämätön yhteys niin oikeana aikuisena olemiseen kuin huolettomuuteenkin?

  Meillä sai kotona juoda alkoholia. Ruuan kanssa tai illalla paukkuna. Se ei ollut ”aikuisten juttu” ja jos halusin sain aina kokeilla kaikkia juomia. Eipä nuo maistuneet muulta kun alkoholilta. Tunnelma ei noussut eikä yleensä laskenut alkoholin myötä. Enemmän on tullut nähtyä muissa perheissä sitä kuinka alkoholin juominen humalaan asti on totaalisesti pilannut kaikkien illan. Teininä ei alkoholi kiinnostanut juurikaan eikä näin vanhempiana sitäkään vähää kun kivaa on oikeasti melkolailla koko ajan muutenkin.
  Ehkä nää olis niitä juttuja, joissa kaivattaisiin semmoista kouluissakin tapahtuvaa keskitien opettamista? Siis sen kommunikoinnin ja sosiaalisen kanssakäymisen lisäksi.. ;D

 14. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Mireille: Niin, tuntuu et alkoholin juominen nähdään jonkinlaisena siirtymäriittinä lapsuudesta aikuisuuteen. Monen mielestä juominen on VÄLTTÄMÄTÖN osa aikuisuutta, ja ne jotka ei juo on lapsen tasolle jääneitä naiiveja nössyköitä :/

  Aika jännä, et teillä sai noin vapaasti maistella kotona :D Se voi olla ihan hyväkin juttu, ettei lapsi sitten myöhemmällä iällä tunne tarvetta vetää överiksi juomisen kans (ihmiset on toki erilaisia).

 15. Mireille Kirjoittaa:

  Jep, meillä tuo musta toimi. Sitten kun tuli kouludiskoja sun muuta bilettä, ei oikeen itse ymmärtänyt sitä muiden riemua niistä alkoholijuomista. Pitää kuitenkin sanoa tähän että meillä ei myöskään yritetty suojata tai peitellä sitä lapsilta kun joku tuttu tai sukulainen känniördelsi. Sanottiin suoraan että se on niin kännissä taas ettei tiedä mitä tekee/sanoo, eikä sitä varsinaisesti pidetty hauskana juttuna. Paljosta vaiettiin mutta musta ehkä toi viinan haittavaikutuksiin suhtautuminen ei-normaaliin-elämään-kuuluvana juttuna oli hyvä asia. Mitenköhän muiden perheissä on alkoholin vaikutuksista yleisesti keskusteltu?

 16. Kaneli Kirjoittaa:

  Mulla on nyt kuudes viikko tipattomalla. Tipattomalla oon koska haluan, mutta miksi haluan.. Haluun vissii kai vaa kokeilla sitä. Tosiaan opiskelen amk ja kukaan luokkakaveri ei oo ihmetelly miksen ole nyt juonut! Itsekin ihan ihmettelin sitä miksei kukaan ole kysellyt. Ehkä se johtuu siitä, että ollaan sosiaalialan opiskelijoita. Kaverit enemmän ihmettelee mikset juo ku muutenki juot nii harvoin!? Tai ku ne kysyy kauanko oot tipattomalla ja oon vastannut, etten tiiä vielä, en oo suunnitellu. Että tipattomallaki pitää olla vaa hetki ja vaa sillo ku alkoholin käyttö on liiallista.
  Opiskelijabileistä vielä sen verran, että kerran oon ollu ja olihan se outoa kun en juonut. Luokan kesken illanistujaiset niin, että muut juo, ei oo ollu mulle mikää ongelma :)

 17. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Kaneli: Musta tää ’tipattomuus’ on ollu aina jännä ilmiö. Se on tosi, tosi suomalainen juttu, en oo tainnut koskaan kuulla et missään muussa kulttuurissa ois tälläinen käsite :D

  Mut tsemppiä siis tipattomuuteen!

 18. Elmeri Kirjoittaa:

  ”Ja joka kerta ulkopuoliset luulevat meidän olevan humalassa, koska olemme äänekkäitä, pukeudumme hassusti, nauramme, vitsailemme ja pidämme hauskaa.”

  Musta tämä on tavallaan tosi surullista. Ilmeisesti uskotaan että alkoholilla ja hauskalla on molemminpuolinen yhteys: alkoholista seuraa hauskaa; jos jollakulla on hauskaa, tämän täytyy olla humalassa.

  Tämä on edelleen loistava blogi.

 19. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Elmeri: Tosi hyvä huomio. Eikö me suomalaiset muka voida pitää hauskaa, hassutella, vitsailla ja olla äänekkäitä ilman alkoholia? No näin moni näköjään ajattelee ja tällainen ajattelutapa sit siirtyy polvelta toiselle.

  (Ihana kuulla, että blogini jaksaa miellyttää :D Teidän ihanien lukijoiden kommenteista on hyvä ammentaa inspiraatiota sarjiksiin, kiitos siis siitä!)

 20. Kaneli Kirjoittaa:

  Ehkä muualla tipattomuudesta ei tehdä numeroa samalla tavalla kun täällä? Jos ei halua juoda syystä tai toisesta nii sit ei vaa juo eikä muut ihmettele sitä? Olipa sit juomatta 2vk tai 2v..

 21. Badger Kirjoittaa:

  Tuo tipattomuus taitaa olla aika lailla suomalainen juttu, koska Suomi on alkoholikeskeinen maa. Luin jossain vaiheessa paastoista ja tipattomista (läheinen aihe, koska olen itse paastolla/herkkulakossa), ja artikkelissa sanottiin jotakuinkin, että ”jos juomis- tai syömiskäyttäytyminen olisi kohtuullista, niin mitään tarvetta paastoille tai tipattomille ei olisi”.

  Veikkaan, että enemmistössä Euroopan maista alkoholikulttuuri on erilainen, eli se lasi viiniä päivässä ja tajuttomia perskännejä ei koskaan tai kerran elämässä — kun taas Suomessa karkaa homma monella lapasesta todella helposti, jostain syystä, esimerkiksi kerran viikossa.

  Siksi kai ihmisillä Suomessa on joskus tarve pitää tipatonta aikaa (ei, en tarkoita, että kaikki jotka tipatonta viettävät, ovat kohtuuttomia viinan kittaajia, ei).

 22. Hooam Kirjoittaa:

  Tulipa tässä mieleeni, miten ihmiset reagoi siihen, jos kieltäytyy juomisesta esimerkiksi baarissa – siis mitä sanoja käyttää mikäli joutuu selittämään juomattomuuttaan.
  Mikäli sanot, että olet tauolla, pidät tipatonta tammi-helmi-maalis-huhtikuuta tai jotain siihen suuntaan, niin ihmiset ovat lähinnä ”joo, tuolla on nyt tommonen kausi, hyvä jäbä, pidä toi, hieno homma! Miten sä oikein jaksat olla juomatta, vau, kylläpä meillä on tässä on hieno ukeli, onnea tavoitteen saavoittamiseen!”
  Toisaalta jos toteat olevasi raitis tai absolutisti, ennakkokäsitykset liitää tekopyhyyteen, uskonnollisuuteen, pelkuruuteen jne. Mikäli juomattomuus on kiinteä osa elämää, yritetään ns. keikuttaa venettä, katsoa kestääkö se. Jos taas on lyhyemmän aikavälin juomatta, toinen jätetään rauhaan.
  Onko näin, minulla ei oikeastaan ole henk.koht. kokemusta selittelystä, olen aina vain tylysti sanonut, etten juo. Miksi kysymystä ei ole tullut vielä vastaan, ilmeisesti olen sen verran pelottava tyyppi…. ;D

 23. Mireille Kirjoittaa:

  Multa kysytään kun yleensä otan joko mehua taikka teen. Sanon että en vaan yleensä juo kun mulla on kivaa muutenkin ja sitä joko sitten kysyjä komppaa että ”Juu, niin, seurastahan se meno on kiinni eikä juomisista.” tai sitten ovat hiljaa. Semmosta oon kyllä jälkikäteen kuullut että ne, jotka on olleet hiljaa on sitten omassa päässään muodostaneet sellaisen mielipiteen että en pidä hauskaa (vaikka illan aikana olis tullut täysin todistettua aivan muuta) ja että en koskaan mene minnekkään vaan hymistelen kotona kuunnellen iskelmiä (vaikka olisin tuolloin baarissa ollutkin).

  Minkäs tuolle voi. Ihmiset, jotka haluaa kuvitella tietävänsä kaiken kaikesta tekee justiinsa sellaisia päätelmiä kun haluavat, faktoista viis. :D

 24. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Kaneli, Badger, Hooam, Mireille: Teillä on tosi hyviä pointteja! :D

 25. Kake Kirjoittaa:

  Itse viihdyin opiskeluaikana osakunnassa. Siellä oli paljon raittiita ja sitten todella juoppoa sakkia myös. Ja kaiken maailman kulttuuririentoa, muutakin kuin pullossa.

  Jotenkin se kehitti suvaitsevaisuutta sekä raittiutta että juoppoutta kohtaan. Ehkäpä siinä oli avain jonkinlainen yleislaatuisempi individualistinen ilmapiiri, kun taas ainejärjestössä oli sellainen voimakas ja myös ulossulkeva yhteenkuuluvuus, jossa poikkeava käytös (kohtuukäyttö) ei oikein sopinut.

  Pitää löytää oikea kerho, mutta ei sellaista välttämättä ole kaikilla opiskelupaikkakunnilla. Tai sitten muuttaa oman kerhon meiningit ja saada viinan tuputtaminen näyttämään hölmöltä. Ei sekään tosin sammuvan soperruksesta mitään uutta Eino Leinoa tee.

 26. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Kake: Ehkä tässä pitäis sit liittyä osakuntaan :D

  Ja tosiaan, täällä pääkaupunkiseudulla on onneksi jos minkänäköistä aktiviteettia opiskelijoille. Varmasti raitiskin ihminen löytää porukkansa. Pienet paikkakunnat onkin sit eri juttu :/

 27. PENA Kirjoittaa:

  Itte en enää juo enkä kyllä oikein opiskelijakaan, opiskeluajan jumitin koneen ääressä kotona, niin lukiossa kuin ammattikoulussakin. Töissä kun kävin noiden välissä niin lähinnä ryyppäsin yksin kotona ja wowitin. Au pairina ollessani juominen vaihtui hiisailuun ja eipä sitä enää huvita juoda, ei edes seurassa. Silti sitä kaverit aina tuputtaa. Juhannusreissua tässä suunnittelen ja alkoholi ei kyllä kuulu ostoslistalle. Viskiä voisi toki ostaa aamukahviin, mutta siihen se jää.

 28. jippe Kirjoittaa:

  Itseänikin risoo tämä opiskelijakultttuurissa. Määrät mitä opiskelijat vielä juovat ovat ihan älyttömiä…. Itsekin tuli 17-19v:nä juotua ihan konttauskännejä välillä, mutta nekin kerrat ovat laskettavissa yhden käden sormin. En edes fyysisesti jaksaisi sellaista kuin kaksi kertaa vuodessa!

  Ei yhtään ihmetytä että opintotuen korotukset yms. junnaavat paikoillaan, sillä suurelle yleisölle (ja varmaan päättäjillekin…) näkyy selkeimmin se osa opiskelijoisa joilla on jotenkin varaa juoda kymmenen shottia illassa baarissa joka kolmas päivä. Ihmettelen itsekin että millä helvetillä ne sen maksavat? Lainalla? Töissä en itse ainakaan viitsisi käydä pelkästään ”biletysrahojen” takia. Ja ei tietysti yhtään vituta se kun itse kituuttaa ilman lainaa, ja töitä ei saa vaikka yrittäisi – ja joillakuilla on molemmat ja ne ryyppäävät sen summan kokonaan.

  Nykyään juon toisinaan, mutta yleensä 2 juomaa on mulle ihan tarpeeksi tuottamaan ihan mukavan hiprakan, siitä enemmästä tulee vaan epämiellyttävä olo. Olen sitten opetellut juomaan baareissa esim. kolaa jäillä tai alkoholittomia coctaileja, ihan vaan pitääkseni sen jatkuvan ”no mikset sä nyt juo!!!” -kyselyn loitolla. Toisaalta tääkin on tietty juontikulttuurin ylläpitoa, mutta ei voi mitään, sillä haluan välillä tanssia ja käydä esim. keikoilla. … Voin kuvitella miten rasittavaa tämä on niille jotka eivät juo ollenkaan, siinä pienessäkin hiprakassa kun kestää känniääliöitä paremmin kuin vesiselvänä.

 29. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @jippe: Heh aika moni ihminen taitaa tosiaan kuvitella opiskelijaelämän olevan yksi suuri ja kostea party-party :D

  Itsekin tilaan baarissa josku vain teeta tai muuta alkoholitonta. Kai se on ihmisistä hassua mutta ihan yhtä hauskaa voi olla myös ilman sitä paria tuoppia.

 30. suvinen Kirjoittaa:

  Löysin just sun blogin ja tähän oli pakko kommentoija! Ite en opiskele just ny, mutta mies opiskelee ja sillo joskus ku oon menny sen ja sen kavereitten kaa viettää iltaa, nii se o aina tosi ahistavaa. Ne ku on just sellasia ilman viinaa ei voi pitää hauskaa…(mies ei kylläkää, vaa ne kaverit) Ite kyllä juon toisinaan alkoholipitosia juomia, mutta lähinnä siksi, että ne maistuu hyvältä. Kaks lonkeroa/siideriä illas o iha riittävästi.

  Mutta aina ku menee johonki porukalla, nii ne alkaa kyselee, miksen juo enempää ja kattoo mua ku oisin hullu ku sanon, että en tykkää olla humalassa… Välistä tuntuu, että pitäs ruveta absolutistiksi iha vaa siksi, että sitä ei aleta heti tenttaa, että miksi ja mikä vika sussa ny o!

  Se, että on oikeesti kohtuukäyttäjä, on monien mielestä jotenki vääristynyttä ja väärää. Suomessa alkoholikulttuurissa on paljo korjattavaa, varsinki just opiskelijoilla. Koulu on tärkiämpi ku juhliminen. Sen takia ei sais olla pois koulusta, mutta valitettavasti aika moni nii tekee. Ku eihän niihi keskiviikon bileisii VOI mennä selvinpäi, tai juua vaa PARIA juomaa…

 31. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @suvinen: Sulla on tosi hyviä pointteja!

  Kunpa kaikki voisivat ottaa askeleen taaksepäin ja pohtia sekä omaa että muiden alkoholinkäyttöä vähän kriittisemmin:/

 32. Werwet Kirjoittaa:

  Hmm opiskelijoiden alkoholipitoisista tapahtumista voin sanoa kai sen verran, että vaikka meidän ainejärjestöstä usein pyydetään alkoholittomia tapahtumia, ei niihin juuri paljon porukkaa tule.

  Järjestän esimerkiksi itse joka kuukausi elokuvaillan, joka on alkoholiton. Elokuvailtaa on pidetty nyt vuoden ajan, ja pääosin sinne tulee vain omia kavereitani ja muiden järjestäjien kavereita. En ole nähnyt kovin usein muita opiskelijoita siellä, vaikka tiedotamme asiasta ahkerasti. Se on todella turhauttavaa.

 33. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Werwet: Aivan varmasti on turhauttavaa :/ Tuo elokuvailta kuulostaa tosi kivalta. Monen ihmisen päähän on vaan pinttynyt sellainen ajattelutapa, että ilman alkoholia ei voi olla hauskaa, tai ei ainakaan yhtä hauskaa kuin alkoholin kans.

 34. Lintsu Kirjoittaa:

  Ihan mahtavaa lukea näin paljon asiaa mistä olen ihan samaa mieltä! (harvemmin tähän mielipiteeseen nimittäin törmää)
  Terveisin en juo ollenkaan alkoholia koska ei kiinnosta, ja muutenkin väsyttää tämä alkoholintäyteinenkulttuuri.
  Ja terveisin, en ole tämän takia koskaan osallistunut ammattikorkeakoulun ”tapahtumiin”.

  Eräs rakas ystäväni kerran totesi juomattomuuteeni, että häntä vähän ärsyttää ”sellanen totaalikieltäytyminen”
  Johon vastasin, että mutta onko se edes kieltäytymistä, jos ei vain kiinnosta. :D

  Jatkanpa blogisi lukemista läpi!

 35. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Lintsu: Mä oon varma että on paljon meidänlaisia ihmisiä joita pännii tää ”alkoholintäyteinenkulttuuri” (kuten asian hyvin ilmaisit!). Mut herkästi tulee sellainen mielikuva kun surffailee keskustelupalstoilla ja fb:ssa et kaikki ihannoi alkoholia. Ja näinhän ei tietenkään ole! Mut valtavirta kuitenkin suosii tätä mielipidettä (onhan se suoiollisin alkoholiyrityksille, heh).

  Ihanaa saada uusi lukija<3 *hali*

 36. Kaisla Kirjoittaa:

  Mahtava blogi, luin kaiken ja samaistuin paljon, isäni on alkoholisti. Pitäisi lukea tenttiin, mutta pakko kommentoida ensin, pahoittelut romaanista :D

  Näin kilta- ja yo-kunta-aktiivina (olen teekkari) tunnistan kyllä ongelman eli sen, että alkoholi näyttelee tosi suurta roolia opiskelijaelämässä. Itse en käyttänyt alkoholia ennen opiskeluaikoja, ja nyt käytän vähän turhankin paljon. Tämä on täysin oma valinta, nuorena pelkäsin alkoholinkäyttöä ja humaltumista ja oksentamista, mutta kun huomasin, ettei humalasta automaattisesti seuraa oksentaminen, aloin juoda. Tiedän kyllä mitä on hauskanpito ilman alkoholia, ja se on ihan yhtä hauskaa kuin kännissäkin hauskanpito voi olla. Ja vaikka muutamia kertoja filmi onkin mennyt poikki tai on muuten mennyt överiksi, niin en ole koskaan oksentanut alkoholin takia tai yleensä kärsi kummemmin krapuloista.

  Teekkarit ovat mun kokemusten mukaan suvaitsevaisia sille, jos joku ei juo lainkaan tai juo vain vähän, mistä olen erittäin kiitollinen. Mutta onhan se perus saunailtaan tai baaribileisiin meneminen selvänä varmaan tylsää, jos kaikki muut on kännissä ympärillä. Kännissä ihmisistä tulee rasittavia ja kovaäänisiä, mä en ainakaan jaksaisi istua sellaisten kanssa selvänä samassa pöydässä :D Tämä ei kuitenkaan ole minulle syy juoda, juon koska se on kivaa, koska viini on hyvää, ja koska pidän esim. sitsaamisesta paljon. Toisaalta taas voin tapahtumajärjestäjänä olla mieluusti kuskina, koska silloin saa selvän etulyöntiaseman niihin nähden, jotka tissuttelevat samalla (ja varman kyydin kotiin, ja nakkisuojan jotain ikävää vastaan tulevaisuudessa :D).

  Alkoholittomia tapahtumia pitäisi joo olla enemmän, mutta käytännössä ainoa alkoholiton joka vetää ihmisiä ja joka kannattaa järjestää, on liikunta. Kaikennäköistä alkoholitonta hengailu-oleskelu-leffa-tiesmitäjuttua on yritetty vuosien varrella keksiä, mutta kokemusteni mukaan liikunta on se, mihin ne kiltojen vähäiset resurssit kannattaa uhrata. Mikä on vähän sääli niiden kannalta, jotka eivät ole liikunnallisia ihmisiä ja joita ei kiinnosta juoda. Kiltakyselyissä joskus toivotaan alkoholittomia tapahtumia, mutta kukaan ei sitten kuitenkaan edes pyydettäessä kerro, minkälaisiin tapahtumiin he tulisivat.

  Mua myös harmittaa se, että opiskelijat nähdään lähinnä alkoholisteina. Alkoholia tulee joo käytettyä paljon, mutta teekkarius on niin paljon muutakin kuin pelkkää dokaamista. Nimenomaan ne kaikkein siisteimmät jutut tulee tehtyä selvin päin – ei mitään oikeasti isoa kännissä hoideta. Ulospäin saattaa näyttää siltä, että ”taas noi opiskelijat haalareissa vaan tissuttelee pitkin kaupunkia”, mutta kyllä suurin osa hoitaa koulunsa kunnialla ja samalla käy töissäkin.

 37. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Kaisla: Hui! Unohdin kokonaan vastata viesteihin. Pahoitteluni :)

  Ihanaa että kommentoit. Oli kivaa lukea tällainen näkökulma. Ja oot aivan oikeassa, toki opiskelijakulttuuri on paljon enemmän kuin se alkoholi; siitä on vaan tullu sellainen leimaava piirre koska, noh, alkoholinkäyttö nyt on kuitenkin melko yleistä opiskelijatapahtumissa. En kritisoi ihmisiä jotka kännää, mut ois tosiaan hienoa jos ihmisten alkoholinkäyttöä vois viedä sinne kohtuullisempaan suuntaan @__@

  Tuo alkoholittomien tapahtumien järjestäminen voi tosiaan olla kiperä juttu. Jotkut ei kiinnostu ollenkaan, toiset lähtee mielellään leffailtaan tai sushikierrokselle. Monilla saattaa olla sellanen ennakkoasenne, ettei voi olla kivaa jos alkoholi ei ole se päätähti.

 38. Lampi Kirjoittaa:

  Minuakin ahdistaa yliopistoon yhdistyvä alkoholikulttuuri :/ menneisyyteni takia käytän alkoholia hyvin niukasti ja ahdistun helposti vahvasti humaltuneiden henkilöiden läheisyydessä. Lopetin opiskelijabileissä käymisen jo fuksivuonna, sillä sain jatkuvaa kritiikkiä juomattomuudestani. Itse en ymmärtänyt, mikä ongelma kaikilla muilla oli sen kanssa, että jätin juomiseni yhteen tai kahteen siideriin. Tykkään kuitenkin tanssia ja se onnistuu ilman rohkaisuryyppyäkin?

  Juhlimattomuus on vaikuttanut jo ihmissuhteisiini sen verran, että kaikki entiset tuttavat eivät enää halua olla yhteydessä. Eräs hyvä ystäväni yliopistosta juhli syntymäpäiviään, mutta minua hän ei kutsunut iltajuhliinsa, sillä ”yksi raitis latistaa tunnelman,ku se pointtihan on vetää vitunmoiset lärvit”.

  Pelkään pahoin, että yliopistossamme on paljon alkuvaiheessa olevia alkkiksia. Moni on kertonut, miten vaikeaa on selvitä enää normaalista koulupäivästä ilman kaljaa.

  Toivottavasti tulevaisuudessa opiskelijakulttuurista tulee vähemmän alkoholiorientoitunut…

 39. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  @Lampi: Huhhuh, aikamoisia esimerkkejä sinulla. Opiskelijakulttuuri on todellakin vinoutunut. Toivottavasti saadaan pian vähän raittiimpi yliopisto, musta tuntuu että nuorten asenteet alkaa kuitenkin pikkuhiljaa muuttua..

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastausHeipparallaa! Täällä asustaa parikymppinen opiskelijapoloinen. Blogini sisältää pääosin terapeuttista taiteilua. Kiitos käynnistä ja tervetuloa uudelleen~ kuningatar.alkoholi@gmail.com

Arkisto

Kategoriat

Linkit

huhtikuu 2014
ma ti ke to pe la su
« maalis   touko »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930