pieni kommentti vain..

15.01.2015 - 11:13 / KuningatarAlkoholi.


appelsin appelsin2 appelsin3 appelsin4Appelsinin kirjoituksen voi lukea täältä:  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1419301162871.html

appelsin5 appelsin6 appelsin7 appelsin8 appelsin9 appelsin10 appelsin11 appelsin12 appelsin13 appelsin14 appelsin15

Toivottavasti kukaan ei pahoittanut mieltään~~

Kategoria: alkoholismi, alkoholistien lapset, riippuvuus.



20 vastausta - “pieni kommentti vain..”

  1. Katariina Kirjoittaa:

    Höpsistäpöpsistä, ei kukaan voi pahoittaa mieltään asiallisesta kritiikistä. (Tai voi, mutta se on asia erikseen) Mahtava blogi! :)

  2. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

    @Katariina: No sitähän minäkin :’D Kiitos!

  3. Kjjo Kirjoittaa:

    Kun olin kakara, alkoholilaki oli tiukka. Oli viinakortit ja tiukat myyjät. Paljon ei saanut ostaa kerralla. Maalaiskunnissa ei juuri juotu. Baarissa ei ollut oikeuksia, kaupungista piti hakea viina ja vähän kerrallaan. Pontikkapiirit oli suljetut, suppeat.

    EU perustuu valtavaan olut- ja viiniteollisuuteen, joten liittymisen jälkeen juominen moninkertaistui. Siis moninkertaistui. Koska niin valittiin, päätettiin.

  4. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

    @Kjjo: Musta on äärettömän mielenkiintoista, miten globalisaation on muuttanut eri maiden juomakulttuureja. Pitääpä perehtyä enemmän asiaan ja tehdä siitä kunnon postaus.

  5. Henna Kirjoittaa:

    Edes kieltolaki ei saisi alkoholisteja paranemaan. Löytäisivät viinansa silti, ja lisäksi voisivat saada vielä pahempaa tuhoa aikaan, koska pimeää viina voisi sisältää mitä tahansa. Ja sitä paitsi ”kaikki” osaa halutessaan keittää pontikkaa, muista kotitekoisista litkuista puhumattakaan. Yhteiskunnallisesti ongelma olisi siinä, että alkoholista ei saataisi verotuloja, mutta niiden haittoja jouduttaisiin hoitamaan edelleenkin. Saman näkee muissa päihteissä: huumeiden kanssa pelaaminen on kriminalisoitu, mutta onko käyttö loppunut? Ja päinvastoin: vaikka kaikki päihteet laillistettaisiin, myynti vapautettaisiin ja saantia ei rajoitettaisi mitenkään, koko kansakunta ei rupeaisi juopoiksi ja narkkareiksi. Käyttömäärät kyllä taatusti olisi korkeammat kuin nyt, ja ongelmia olisi nykyistä enemmän, mutta silti suurin osa väestöstä arvatenkin käyttäisi kohtuudella tai ei lainkaan. Kyse on siitä, että ihmisiä pyritään ohjaamaan tekemään valintoja, jotka yleisesti on katsottu hyviksi yksilön ja yhteisön kannalta.

  6. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

    @Henna: Niinpä! Onneksi kukaan ei ole mitään kieltolakia ehdottanut :)

    Vaikka kaikki päihteet ’vapautettaisiin’ (mielenkiintoisia konnotaatioita tällä sanalla) niin tottakai saantia olisi pakko yrittää rajoittaa jotta haitat jäisi mahdollisimman vähälle. Toki olen huumeiden dekriminalisoinnin kannalla jne. mutta mielestäni koko päihtymyskulttuuri pitäisi kyseenalaistaa ja purkaa, puuttua enemmän sosiaalisiin ongelmiin jotka johtavat riippuvuuteen, suojella riippuvaisia ja ex-riippuvaisia, suojella ihmisiä jotka eivät halua olla tekemisissä päihteiden tai päihtyneiden ihmisten kanssa, ja kuten sanoit, ohjata ihmisiä tekemään valintoja jotka ovat hyviä ei ainoastaan heidän itsensä mutta myös yhteisön kannalta.

  7. Mireille Kirjoittaa:

    Justiinsa tänään istuin helsinkiläisessä kahvilassa ja ehkä pikkasen sauhusin itsekseni että Suomessa olis hyvä jotenkin valtion puolesta tukea kahvilakultturia kun viikonloppuisin monet kahvilat menee yhä suht aikaisin kiinni (ja kahviloja on henk. koht. mielestä vähän vaikka niitä onkin jo huomattavasti enempi kun joitain vuosia sitten. Helsingin ulkopuolisesta elämästä en osaa sanoa.). Pisti meinaan silmään että oli lauantai-ilta ja noi harvat kahvilat aivan tupaten täynnä porukkaa. Osa tosi nuortakin. Ja onhan se selvää että nuoret menee mieluusti semmoisiin paikkoihin jossa on kiva tunnelma, ei tarvitse olla täysi-ikäinen, voi jutella ja hengata rauhassa ja ostaa ruokaa ja juomaa. Tälleen lakeihin ja alkoholikulttuuriin liittyen siis jos haluttaisiin oikeasti muuttaa alkoholikäyttäytymistä niin tuettaisiin sellaisten olosuhteiden luomista jossa on vaihtoehtoja pämppäämiselle baarissa(kotona/kadunvarressa).

  8. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

    @Mireille: Olen samaa mieltä :D Pitäisi ehdottomasti tarjota vaihtoehtoja baarikulttuurille, joka valitettavasti sulkee pois suuren määrän ihmisiä, ei pelkästään alaikäiset vaan kaikenlaiset ihmiset jotka syystä tai toisesta eivät baareissa viihdy.

    Tuli mieleen eräs singaporelainen vaihtari lukioajoilta. Hän selitti, että singaporelaisessa yöelämässä painottuu paljon enemmän syöminen kuin juominen. Ihmiset kiertää keskustassa parissakin ravintolassa tai katupuodissa, syö ja juttelee ja tanssii. Mielestäni tosi jännää.

    Eri kulttuuri :)

  9. Minorea Kirjoittaa:

    Hienoa, että tuosta linkkaamasta tekstistä oli hyötyä (:
    Mutta en kyllä usko, että tuosta kukaan mieltään pahoittaa. Tai kukaan, joka oikeasti yhtään ajattelee asiaa omaa nenänvarttaan pidemmälle. Kyllähän niitä tapa mielensäpahoittajia löytyy aina.

    Mutta minusta tuo alkoholilaki on vähän sama, kuin herkkujen hinnan nosto: jos minä niitä haluan, niin kyllä minä niitä ostan, ihan sama, miten paljon ne maksaa. Sitten vaan tulee tingittyä jostakin muusta.
    \Höh, mukana vaan 5€ ja karkkipussi maksaa euron liikaa. No mä jätän sitten vaikka tän leivän pois, kyllä mä sen toiste voin ostaa.\

  10. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

    @Minore: Yaaass kiitos kun linkkasit sen :’D

    Samaistuin voimakkaasti tuohon herkkujuttuun. Itse tykkään ihan mielettömästi sokerista ja voisin syödä karkkia ja jätskiä ja suklaata ihan joka päivä. Mutta makeisveron vuoksi namit on ihan törkeen kalliita, ja huomaan että itselläni se on suurin syy miksen syö makeaa ihan 24/7. Eihän se hinta tietenkään estä ketään ostamasta herkkuja, mutta se vähintäänkiin saa miettimään et kannattasko ne rahat käyttää johonkin muuhu. (Joo makeisvero ja alkoholivero on eri juttuja mut sallikaa minun niitä verrata tässä vähän)

  11. Piia Kirjoittaa:

    Alkoholin saatavuutta pitäisi rajoittaa mm. siksi, että siten autetaan niitä, jotka pyristelevät irti riippuvuudestaan. Miltä tuntuu mennä ruokakauppaan, jos joutuu koko kauppareissun ajan taistelemaan vastaan kiusausta koukata oluthyllyn kautta? Sama juttu peliautomaattien kanssa. Muistan kun kotona aina jännitettiin, kauanko kuiva jakso kestää. Varmaan kuitenkin olisi loppunut lyhyempään, jos olisi asuttu Alkon vieressä.

  12. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

    @Pia: Tiiäkkö, tää on oikeastaan tosi hyvä pointti (joku varmasti suuttuu taas mut ehhhh). Mustakin tuntuu, että riippuuden kanssa kamppailevia pitäisi oikeasti kuunnella enemmän ja yrittää ottaa heidät huomioon. Monia varmasti ahdistaa, että alkoholi tulee vastaan ihan kaikkialla. Satuin näkemään kun eräs juomisen kanssa kamppaileva henkilö mainitsi päihdelinkin keskustelufoorumissa, miten häntä häiritsee kaiken maailman six-päkit ja mäyrikset. Ne ovat kätevä tapa ostaa suuria määriä alkoholia kerralla tuntematta häpeää. Jos kaupassa lyö kassalle mäyriksen, kukaan ei välttämättä katso pahasti, mutta jos alkaa kantaa siihen suuren määrän yksittäisiä tölkkejä, voi tuntua että porukka tuomitsee. Se ’häpeä’ tavallaan estää suurien alkoholimäärien ostamisen, mut näiden superpäkkien myötä homma ei enää toimikaan ihan näin.

    En väitä, että mäyrikset pitäis kieltää, mut tää oli musta mielenkiintoinen perspektiivi asiaan.

  13. nti Täti Kirjoittaa:

    Mielenkiintoista on se, että vaikka hinnanalennuksien tiedetään lisäävän kulutusta ja lisäävän alkoholistien, suurkuluttajien ja muiden huono-onnisten alkoholiperäisiä kuolemia, alkoholipolitiikassa on menty pitkään ennemmin vähäisempien rajoitusten suuntaan. Selvästi nähdyin seurauksin: esim. keskioluen vapautus ruokakauppoihin lisäsi kulutusta (ja sen myötä haittoja) runsaasti, 2004 veronalennuksen tiedettiin jo etukäteen lisäävän kuolemia ja näin se tekikin. Sillä että alkoholin hinnankorotukset eivät ole alkoholismin hoitoa ei tosiaan voi perustella sitä että alkoholilainsäädäntöä pitäisi ainakaan löysentää. Eiköhän alkoholin vapautusten tie ole nähty. Eri juttu sitten, millä keinoin alkoholikulttuuriin voisi vaikuttaa ja miten käyttää anniskelurajoituksia, veroja yms. tässä.

    (Nyt on sellainen etäinen fiilis että olen saattanut täällä kommenteissa tähän jo viitatakin, mutta menkööt.)

  14. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

    @nti Täti: Jep, puhut täyttä asiaa. Alkoholipolitiikassa ei olla valitettavasti toimittu aina kauheen järkevästi. Tuli mieleen tää yks kirjoitus Yle uutisista:

    ”Kymmenen vuotta sitten alkoholijuomien hinnat laskivat Suomessa tuntuvasti veronalennuksen takia. Veronalennuksella haluttiin varautua EU:n mahdollistamaan matkustajatuontiin. Viro liittyi samana vuonna EU:hun ja sen pelättiin käynnistävän massiivisen viinarallin.” (link)

    Mutta kas, toisin kuin oli odotettu, Viron tuonti lisääntyi vain vähän. Samalla kotimaan myynti vilkastui rajusti. Kuten sanoitkin jo, tää kaikki näkyi alkoholikuolleisuudessa…

    By the way, mua oikeesti ihmetyttää miten alkoholiveron korotusta vastustavat ihmiset vetää aina Viron mukaan alkoholikeskusteluun. Eikö jo järki sano, että harva lähtee reissuun pelkästään alokoholia ostaakseen? Kuinka moni Rovaniemeläinen, Oululainen tai Kuopiolainen matkustaa Viroon ainoastaan sen viinan vuoksi? Täähän on kannattava reissu vaan niille jotka asuu pk-seudulla…

  15. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

    @Minorea: Kiitos! :D

  16. Kat Kirjoittaa:

    Olen olettanut, että alkoholilain ja sen tiukennusten tarkoitus on ehkäistä alkoholismin syntyä eikä parantaa olemassa olevia alkoholisteja.

    Moni väittää, ettei säädöksillä ole vaikutusta omaan käyttöön. On outoa väittää, ettei esim. saatavuuden rajoittaminen erinäisin keinoin vaikuta minkä tahansa tuotteen käyttöön silloin, kun kyseessä eivät ole ns. ongelmakäyttäjät. Kun suosikkisuklaani tuli lähikauppaan, kulutus kasvoi verrattuna siihen, kun sitä piti hakea Tallinnasta.

  17. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

    @Kat: Niinpä! Luulisi, että kyseessä on ihan looginen asia..? Silti moni jaksaa itkeä ja potkia ja väittää, ettei asia ole näin.

  18. töhertelijä Kirjoittaa:

    Mahtavaa tekstiä! Jes. Mä oon odottanut sun uutta päivitystä kuin kuuta nousevaa! :D
    Tykkään olla ajan hermoilla ja seurata uutisia SEKÄ rakastan sarjakuvia ja luen niitä nopeasti, joten tieto uppoa nopeasti päähän eli
    ”info/uutissarjakuvat” on parhaita :D

  19. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

    @töhertelijä: Kiitoksia! Ihana kuulla, että näitä odotellan näin innokkaasti. Harmi, etten ehdi enää päivittää yhtä usein, mutta yritän skarpata :D

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus



Heipparallaa! Täällä asustaa parikymppinen opiskelijapoloinen. Blogini sisältää pääosin terapeuttista taiteilua. Kiitos käynnistä ja tervetuloa uudelleen~ kuningatar.alkoholi@gmail.com

Arkisto

Kategoriat

Linkit

tammikuu 2015
ma ti ke to pe la su
« joulu   helmi »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031