alkoholihaitoista

4.12.2014 - 17:17 / KuningatarAlkoholi.


haitat1haitat2Lähde: Suomalaisten alkoholinkäyttötavat 1968-2008 : Juomatapatutkimusten tuloksia (2011)

haitat3haitat4haitat5haitat6haitat7haitat8haitat9haitat11haitat12haitat13haitat14haitat15haitat16haitat17haitat18haitat19haitat20

haitat21Mut mitä ikinä teettekin älkää pliis koskaan ikinä ajako humalassa/pilvessä/muuten päihtyneenä. Tapatatte itsenne ja/tai jonkun muun D:

 

Lähteet on hyvä olla:

Huhtanen, Petri et al.: Suomalaisten alkoholinkäyttötavat 1968-2008 : Juomatapatutkimusten tuloksia (2011)

Mäkelä, Pia & Mustonen, Heidi: Suomi Juo (2010)

 

Kategoria: alkoholi, alkoholihaitat, juomakulttuuri.



23 vastausta - “alkoholihaitoista”

  1. Mikko Kirjoittaa:

    Tuo toinen kirja on tenttikirjana jossain syventävissä opinnoissa täällä meidän yliopistolla, joten olipas kiva tällainen tiivistetty tieto-teaser siitä, hihii. Harmi kun ei ole nyt oikein aikaa perehtyä noihin kirjoihin, mutta ehkä sitten joskus. Voi, voi.

    On tavallaan hassua, että minulla itselläni on kynnys puhua ja jossain määrin perehtyäkin alkoholin haittoihin, sillä sitä jotenkin omissa ajatuksissaan ajattelee, etteivät muut kunnioittaisi absolutistin kantaa asiassa ja pitäisivät sitä sellaisena moraalikeijuiluna. Mutta kaipa sitä hiljalleen tulee itsevarmuutta siihenkin.

  2. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

    @Mikko: Aijaa no mahtavaa! :D Tässä sit vähän ensimakua.

    Tajuun tuon fiiliksen. Tuntuu et munkin pitää välillä muistuttaa täällä että ’JUONHAN ITSEKIN’ (vaikka hyvon harvoin) koska muuten mun jutut saattaa kuulostaa just tuollaselta kukkahattutäti-moraalikeijuilulta. Mut se on ihan tyhmää, miksei absolutisti tai kuka tahansa sais näistä puhua ja tulla vakavasti otetuksi? huoh.

  3. BonaFide Kirjoittaa:

    Erittäin hyvä kirjoitus ja täyttä asiaa. Useasti he, jotka eniten nillittävät tuosta ”miksi kaikkia pitää holhota”, kuuluvat juuri tuohon listaan, jotka niitä tuhoja eniten tekevät.

    He, jotka yrittävät paeta totuutta.

    Alkoholi on suuri ongelma ja sairaus yhteiskunnassamme. Kuinka moni lapsi on elänyt traumaattisen lapsuuden alkoholin vuoksi? Todella paljon suurempi määrä kuin huumeisiin verrattuna. Joka on myös tietenkin onneksi, mutta silti. Alkoholi on iso ongelma. Meidän yhteiskunnassa sitä vain jotenkin pidetään normaalina ja jopa hyväksyttävänä. Pahimmassa tapauksessa jopa retostelun aiheena ja käyttäjiä, jotka tekevät noita yllämainittuja tekoja, vielä sankareina.

    Sankareitahan kaikki, narreja tai ei. Narreja kuitenkin he, jotka ovat alkoholin myötä hauskoja.

    Kuvaat todella hienosti tätä kaikkea blogissasi, kiitos. Tämä auttaa todella paljon tässä alkoholistien aikuisen lapsen eheytymisen tiellä.

  4. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

    @BonaFide: Kiitti kehuista! :D
    Onneksi suurin osa suomalaisista on kuitenkin järkeviä ihmisiä ja ymmärtävät, että alkoholinkäyttö on jo pitkään ollut meillä ongelmallista. Silti harmittaa aina kun se pieni äänekäs vähemmistä alkaa valittaa ’holhouksesta’ tyyliin koska ei saa ostaa alkoholia ennen aamu yhdeksää tai jotain.

    Mutta toivoa on! :D
    (Jatka ihmeessä samaan malliin blogisi kanssa! Se on täynnä oikeeta asiaa ;))

  5. BonaFide Kirjoittaa:

    Hups, kirjoitin väärin nettisivuni, joten vielä korjaus siihen. :)

  6. Elmi Kirjoittaa:

    Psst, ne on seksitauteja!!!! ”Sukupuolitauti” on vanhentunut ilmaus samalla tavalla kuin ”sukupuolinen suuntautuminen” ja ”sukupuoliyhteys”.

  7. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

    @Elmi: Taidat olla oikeassa :D ’Seksitautitesti’ kuulosti vaan tosi hassulta kirjottaa.

  8. nti Täti Kirjoittaa:

    OMG, päivän freudilainen: Selasin jo aiemmin päivällä lukemaani sarjakuvaa alaspäin tsekatakseni, onko uusia viestejä, ja jotenkin tuo rikkinäinen kännykkä muunsi myös tuon ”jotka eivät välttämättä juo kovin usein” -kuvan valkoiset suorakulmiot älykännyköiksi! Näkyy kyllä, että kuukauden Facebook-tauko alkaa olla loppusuoralla ja virittyneisyys sitä tasoa! :D

    Tosiaankin alkoholin kokonaiskulutukseen vaikuttavat toimet vähentävät myös alkoholihaittoja suorassa suhteessa, joten kokonaiskulutukseenkin on mielekästä puuttua pelkän ongelmajuomisen sijaan. Juuri lueskelin viimeksi näyttöön perustuvista alkoholitoimista täältä http://www.julkari.fi/handle/10024/104409 (s. 200-207). Siinä vaiheessa, kun joku keksii vaikuttavan tavan muuttaa kulttuuria pois humalahakuisesta juomistyylistä yksilöihin tai koko väestöön vaikuttamisen sijaan, ollaan kyllä Nobel-palkinnon äärellä.

  9. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

    @nti Täti: mitäääh?? haha. Teknologia on välillä kyl ihan ihmeellistä :’D

    Hei pitääpä tsekata toi Terveyspolitiikan perusta ja käytännöt. Kiitti kun linkkasit! Ja tosiaan, jos kellään on ideoita siitä miten saadaan muutettua meidän juomakulttuuria pois humalahakuisesta juomisesta niin kertokaa ihmeessä meillekin :)

  10. Jebsu Kirjoittaa:

    Hienoja sarjakuvia olet tehnyt, sekä ilmaiset itseäsi hienosti :)
    Voin kyllä todella samaistua teihin.

  11. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

    @Jebsu: Voi kiitos, arvon Jebsu! Kaikkea hyvää teille :)

  12. Badger Kirjoittaa:

    Minua jotenkin ärsyttävät asiakkaat, jotka minulle puhisevat ”ihmeellisestä holhoamisesta”, kun en voi kassalla myydä alkoholijuomia esimerkiksi ennen kello yhdeksää aamulla. Kun se ei ole minun, raittiin ihmisen ja asiakaspalvelijan, syy, että valtio kokee tarpeelliseksi lainsäädäntöjen tiukentamisen.

    Enkä luonnollisestikaan saa työpaita päällä ärähtää, että alkoholinkuluttjat saisivat opetella ensin käyttäytymään.

  13. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

    @Badger: Huh, asiakaspalvelijan osa on kyllä kova :/ Tsemppiä!

    Ois kivaa löytää muuten tilastotieoa/tutkimuksia siitä, onko alkoholin myyntiaikojen rajoittamisella ollut vaikutusta alkoholin myyntiin. Linkatkaa ihmiset jos tiedätte!

  14. Surusumu Kirjoittaa:

    Uusimmassa Noin viikon uutiset -ohjelmassa oli mielenkiintoinen pätkä alkoholimainonnankiellosta, tsekatkaapas kiinnostuneet;
    http://areena.yle.fi/tv/2369269
    Itselle tuossa ei tietenkään ollut mitään uutta, kun on täältä mainiosta ja ihanasta blogista kaiken lukenut jo aiemmin! :)

  15. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

    @Surusumu: lol aivan mahtava toi pätkä viskigatesta :’D Kiitti kun linkkasit, tää oli täyttä asiaa

  16. Henna Kirjoittaa:

    Lisäksi tässä holhousasiassa täytyy huomata, että aika harvoin sitä täysin raitis ihminen rupeaa alkoholin suurkuluttajaksi ilman välivaiheita. Useimmiten kai on niin, että ensin käytetään kohtuudella, kunnes pikkuhiljaa määrät lisääntyvät tai juodaan yhä useammin, ja yhtäkkiä ollaankin suurkuluttajia. Kun ei se suurkulutuskaan välttämättä tarkoita sitä, että oltaisiin kaatokännissä jatkuvasti. Pari-kolme lasia viiniä tai olutta joka päivä ei vielä humalaa tee, mutta viikossa kertyykin jo melkolailla nautittua alkoholia, joka taas aiheuttaa pitkällä aikavälillä terveyshaittoja. Silti nämä(kin) ihmiset yleensä kiistävät tiukasti olevansa suurkuluttajia, koska alkoholi näennäisesti ei heidän elämäänsä vaikuta. Lisäksi jalka on ikäänkuin jo oven välissä, ja lipsahdus vielä suurempaan alkoholinkäyttöön käy herkemmin esimerkiksi vaikeuksien kohdatessa.

    Näin ollen alkoholihaittoja ja niiden riskejä täytyy pyrkiä vähentämään myös kohtuukäyttäjillä.

  17. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

    @Henna: Aivan!
    Tuossa tutkimuksessa muuten mainittiin, että ihmisillä on tosiaan tapana arvioida alakanttiin omaa juomistaan. Suurkuluttajia ja usein humaltuvia saattaaa siis todellisuudessa olla paljon enemmän..

  18. Töhertelijä Kirjoittaa:

    Oli pohtimisen arvoinen teksti taas :)

  19. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

    @Töhertelijä: Kiitos!<3

  20. Piia Kirjoittaa:

    Osuin kerran humalassa ajavan bussikuskin kyytiin (se tapaus Laajasalossa muutama vuosi sitten). Kun käännökset risteyksissä menivät jalkakäytävän puolelle, tuli mieleen, että kyllä holhoaminen on välillä ihan paikallaan. Alkoholin liikakäyttö vaikuttaa niin isoon joukkoon ihmisiä, eniten tietysti silloin, kun lähipiirissä on joku suurkuluttaja.

  21. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

    @Piia: Apua D: Tossa ois voinu käydä todella pahasti (ja jos jotain ois oikeasti käyny kansa ois valittanu että ei holhota tarpeeksi). Hmmm…

  22. juoja Kirjoittaa:

    Elämä on täynnä haittoja. Miten paljon haittoja saadaan laskennallisesti siitäkin, että esim. poistuu kotoaan? Tai ihan vaan siitä, että on elossa?

    Niin kauan kuin en vahingoita muita, mitä se muille kuuluu jos juonkin? …ja minkä takia pitäisi katsoa vain haittoja eikä hyötyjä? Oma elämäni olisi esimerkiksi avopuolisoa vajaa ilman alkoholia. Miksi minun pitäisi tykätä siitä, että sekin ollaan ottamassa minulta vasten tahtoani pois?

    Minusta näistä argumenteista puuttuu logiikka.

  23. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

    @juoja: Pohjautuen laajaan tutkimustyöhön mitä on tehty viimevuosina liittyen juomakulttuuriimme on aika ilmeistä että näitä alkoholihaittoja alkaa olla enemmän kuin ’hyötyjä’. Siten on aika loogista että yritetään muuttaa ihmisten juomatapoja vähän terveempään suuntaan. Mutta tietääkseni tää ei tarkoita sitä, että joku ois ottamassa sulta alkoholia pois ’vasten tahtoasi’ tai jotain :D

    Ei mitkään lainsäädännöt voi loppujen lopuksi oikeasti pakottaa sua juomaan vähemmän tai pienemmissä erissä. Se vaatii pikemminkin asennemuutosta, joka lähtee susta itsestäs.

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus



Heipparallaa! Täällä asustaa parikymppinen opiskelijapoloinen. Blogini sisältää pääosin terapeuttista taiteilua. Kiitos käynnistä ja tervetuloa uudelleen~ kuningatar.alkoholi@gmail.com

Arkisto

Kategoriat

Linkit

joulukuu 2014
ma ti ke to pe la su
« marras   tammi »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031